Kolme toivomusta / Tre önskningar / Three wishes

Tre önskningar på svenska
The three wishes in English

Jos sinulla olisi kolme toivomusta, mitä toivoisit naisena kansainvälisenä naistenpäivänä? Esitimme kysymyksen maahanmuuttajataustaisille naisille. Tänään julkaisemme heidän vastauksensa.

Näillä teksteillä Suomen PENin naiskomitea aloittaa teemavuoden, joka keskittyy maahanmuuttajanaisten tilanteeseen Suomessa. Julkaisemme tekstit suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jokaisen tekstin yhteydessä kerrotaan  kirjoittajan etunimi ja maa, josta hän on muuttanut Suomeen.

Toivotamme kaikille naisille hyvää naistenpäivää. Toteutukoot toiveenne!

Naisten päivän piirroskuva, jossa erilaisia naisia.

***

Shokrieh (Afganistan):

Että olisin vapaa olemaan oma itseni, voisin päättää omasta elämästäni, ja toiset kuuntelisivat mielipiteitäni ja kunnioittaisivat niitä.

***

Bilge (Turkki):

Turkissa noin 800 vauvaa elää äitiensä kanssa vankilassa. Toivon, että he voisivat asua lämpimässä perhekodissa. Haluaisin, että tuhannet ihmiset, jotka ovat vankilassa ajatustensa vuoksi, olisivat vapaita ja voisivat puhua vapaasti Turkissa. Haluaisin poistaa epäoikeudenmukaisuuden. Lisäisin oikeudenmukaisuuden perustarpeiden listalle.

Haluaisin, että kaikki tytöt ympäri maailmaa saisivat koulutuksen ja oppisivat ammatin. Haluaisin heidän voivan jatkaa akateemisiin opintoihin. Tyttöjen kouluttaminen tarkoittaa naisten kouluttamista. Jos nainen kehittyy, perhe kehittyy, jos perhe kehittyy, yhteiskuntakin kehittyy. Siten myös maailma kehittyy.

Toivon, ettei maailmassa olisi jäljellä köyhiä ihmisiä. Haluaisin varmistaa, että kaikilla olisi kohtuulliset elinolosuhteet. Siten ei olisi sodan, nälän ja kodittomuuden ongelmia. Haluaisin, että kaikki maailmassa voisivat elää rauhassa ja sopusoinnussa ja kunnioittaa toisiaan. Toivon, että kaikki voisivat elää maailmassa, jossa on rakkautta, ja jossa ei ole erottelua kielen, uskonnon tai rodun perusteella.

*** 

Naima (Bangladesh):

Toivon, että voisin lähteä pitkille lomille.
Haluaisin nähdä tyttäreni pääsevän opiskelemaan lääketiedettä.
Toivon, että voisin saada riittävästi tuloja.

***

Sïmâ (Afganistan):

Haluan olla rohkea nainen, joka pystyy käsittelemään kaikki vaikeat tilanteet, jota muut voivat kunnioittaa sellaisena kuin olen, ja voin kehittyä missä tahansa ammatissa.

***

Wanthakan (Thaimaa):

Haluan, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset oikeudet. Haluan, että naisia ​​kunnioitetaan eikä heitä pidetä esineinä. Haluan myös kunnioittaa naisia ​​ja äitejä, jotka uhraavat onnensa kasvattaakseen lapsensa ja huolehtiakseen kaikista kotitöistä.

***

Sabrina (Tansania):

Maahanmuuttajalasten äidit ja isät tarvitsevat tukea suomen kielen oppimisessa, jotta voivat tukea lapsiaan koulunkäynnissä. Maahanmuuttajat opiskelevat ahkerasti mutta eivät saa koulutustaan vastaavaa työtä. Maahanmuuttajaperheitä pitäisi aktivoida enemmän osallistumaan esimerkiksi lasten erilaisiin harrastuksiin.

***

Aan (Vietnam):

Haluaisin mennä naimisiin.
Ansaita tarpeeksi.
Elää onnellisen ja iloisen elämän.

***

Manita (Nepal):

Haluaisin matkustaa kotiin ja joihinkin Euroopan kohteisiin. (En voi matkustaa vielä pitkään koronan takia.)
Haluaisin saada paremman ja pysyvän työpaikan, ja haluaisin nähdä vanhempani ja elää heidän kanssaan jonkin aikaa.

***

Jie (Kiina):

Ensinnäkin toivon, että minulla maahanmuuttajana olisi realistisemmat mahdollisuudet elättää itseni ja samalla jatkaa vaellustani taidekasvatuksen ja kulttuurin alalla.

Muutin Suomeen suorittaakseni maisterin tutkintoni Aalto-yliopistossa. Suomalainen koulutusjärjestelmä on minulle tärkein syy tulla Suomeen. Valmistuttuani tajusin, että todellisuus on kaukana unelmistani. Yliopistosta saamani taidot olivat kaukana esimerkiksi työmarkkinoiden vaatimuksista. Suomen kieli on ensimmäinen este, ja myös eri ammateille asetetuilla pätevyysvaatimuksilla on Suomessa oma sääntönsä. Tällä hetkellä olen ollut ilman työtä lähes puolitoista vuotta. Se on surullista… koska se minut hämmentymään intohimostani koulutukseen. Nyt olen onneksi saanut osa-aikatyötä Kansalaisopistosta ja myös 4H-yhdistyksestä.

Toivon, että hallitus tekee jotain parantaakseen paikallisen suomalaisen yhteiskunnan ja kansainvälisten työvoimaresurssien suhdetta.

Toiseksi toivon, että C19 on ohi mahdollisimman pian. Se on kauhea katastrofi koko maailmalle. En voi matkustaa vanhempieni luokse… Lapset eivät voi mennä harrastuksiin tai kouluun… Olen huolissani perheistä koko ajan äitinä, tyttärenä ja vaimona…

Toivon myös, tai ehkä se on suunnitelma, että haluan käydä loppuelämäni aikana 40 suomalaisessa kansallispuistossa… Rakastan suomalaista luontoa ja haluaisin ilmaista tämän rakkauteni luontoäidille.

PEN Tiedotus