Meksikolaisia runoja kadonneitten ja kidutettujen kirjailijoitten muistoksi

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. 2012 kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN järjestää ympäri maailmaa runohetken muistellakseen kadonneita, vangittuja ja tapettuja naiskollegojamme.  Erityisen huomion kohteena tällä hetkellä on Meksikon tilanne. Suomessa tilaisuus järjestetään torstaina 8.3. klo 14.30-15.00 Tulenkantajat-kirjakaupassa Tampereella (Hämeenpuisto 25). Runoilijat Anna Isoaro ja Suomen PENin Naiskirjailijakomitean puheenjohtaja Vilja-Tuulia Huotarinen lukevat meksikolaisia runoja Coral Brachonilta ja David Huertalta. Runojen käännökset ovat tehneet Tarja Roinila ja Jukka Koskelainen.

Järj. Suomen PEN, Naiskirjailijakomitea

Taustaa:

Tällä hetkellä Meksiko on kirjailijoille ja toimittajille yksi vaarallisimmista maista. Vuoden 2006 jälkeen vähintään 45 journalistia, kirjoittajaa ja bloggaajaa on murhattu tai he ovat kadonneet. Vuoden 2009 jälkeen väkivalta kirjoittajia kohtaan voimistui, ja erityisesti väkivallan kohteiksi joutuivat naiset. Viisi yhdeksästä murhatusta meksikolaisesta kirjoittajasta vuonna 2011 oli naisia. Heidän murhansa olivat poikkeuksellisen raakoja.

Meksikosta on aiemmin raportoitu näillä sivuilla muun muassa täällä ja täällä. Lisää voi lukea myös kansainvälisen PENin nettisivuilta.

PEN Tiedotus