De politiska fångarna i Belarus måste friges

/ 2024

Parlamentsval kommer att hållas i Belarus den 25 februari. Det kommer inte att bli ett riktigt val – all opposition är i praktiken förbjuden, och valet kommer att genomföras utan minimikrav på en demokratisk process.

Alexander Lukasjenka, som har styrt landet sedan 1994, har åsidosatt konstitutionen. Han vann inte presidentvalet 2020, och det manipulerade valet ledde till stora demonstrationer och efterföljande massarresteringar. Hans motståndare, Svjatlana Tsichanouskaja, tvingades i exil. I dag uppmanar hon till bojkott av parlamentsvalet och beskriver det som ”en ritual utan mening och rättvisa”.

Diktaturen i Belarus äger rum i skuggan av kriget i Ukraina. Landet står under allt större inflytande från Ryssland, med förryskning av språk och kultur. Enligt den belarusiska människorättsorganisationen Vjasna fanns det i februari i år 1 424 politiska fångar i landet. Av dem är 158 konstnärer och kulturarbetare.

Listan över förbjudna böcker i landet fortsätter att växa. 39 titlar och publikationer har konfiskerats under förevändning att de är ”extremistiska”. Oberoende organisationer har stängts och förläggare och bokhandlare måste ha licens för att få bedriva sin verksamhet. Även i privata hem är det förbjudet att ha böcker som regimen kallar ”extremistiska”. Regimen förföljde och fängslade först ledare och nyckelpersoner i upproret mot valet 2020. Sedan förföljdes de som deltog i demonstrationerna. Nu trakasserar regimen deras familjer. Till följd av förtrycket har hundratusentals människor flytt landet.

Belarusier i exil berövas möjligheten att förnya sina pass utanför Belarus gränser, men riskerar fängelsestraff och förföljelse om de återvänder till Belarus.

Yttrandefrihetsorganisationen PEN Belarus arbetar för närvarande i exil från Polen, i nära samarbete med PEN-organisationerna i Sverige, Danmark, Finland och Norge. Vi är mycket oroade över ödet för de många författare som för närvarande sitter i fängelser och häkten i Belarus. Här vill vi lyfta fram fem politiska fångar, som alla är författare:

  • Ales Bjaljatski, som tilldelades Nobels fredspris 2022, har fängslats flera gånger sedan han organiserade en fredlig protestmarsch 1988. I en farsartad rättegång i mars förra året dömdes han till tio års fängelse. Han avtjänar nu sitt straff i straffkoloni nr 5 i Horki.
  • Katsjaryna Andrejeva är journalist och har skrivit boken Belarusian Donbas som dokumenterar belarusiers deltagande i striderna i Donbas i Ukraina. Boken stämplades omedelbart som ”extremistisk”. I juli 2022 dömdes hon till åtta års fängelse i fångläger nr 4 i Homel.
  • Maksim Znak var advokat för Svjatlana Tsichanouskaja i samband med valet 2020 och arresterades kort därefter. Han anklagades för att ha skadat den nationella säkerheten och för att ha konspirerat mot staten. Han dömdes till tio år i ett slutet fångläger. I fängelset har han skrivit boken Zekamerone som har översatts till flera språk, bland annat svenska. Sedan februari förra året har Znak nekats all kontakt med andra, inklusive sin egen familj och advokat. Han sitter fängslad i straffkoloni nr 3 i Vitba.
  • Tatsjana Vadalazjskaja är sociolog och författare. I mars 2022 ansökte hon om att få resa till Litauen för medicinsk behandling, men blev i stället häktad, anklagad för att ha stört ordningen och dömd till två och ett halvt års fängelse i juni samma år. Sedan dess har hon avtjänat sitt straff på den öppna kriminalvårdsanstalten nr 1 i Brest.
  • Uladzimir Matskevitj är filosof, essäist och välkänd programledare för tv-program. Han har publicerat ett antal regimkritiska böcker. Han greps i augusti 2021 och har suttit fängslad sedan dess. I juni 2022 dömdes han i en sluten domstol till fem års fängelse i ett högsäkerhetsfångläger. Han avtjänar sitt straff i fängelse nr 4 i Mahiliou.

Valet i Belarus den 25 februari måste få större internationell uppmärksamhet, särskilt när det gäller situationen för alla politiska fångar, och större påtryckningar måste sättas på de belarusiska myndigheterna för deras kränkningar av yttrandefriheten och de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Vi uppmanar utrikesministrarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige att:

  • säkerställa ett passystem som inte begränsar möjligheterna för belarusier i exil,
  • kräva en samordnad insats för att Bjaljatski, Andrejeva, Vadalazjskaja, Matskevitj och Znak och alla andra politiska fångar i Belarus omedelbart friges.

Finlands PEN,  ordförande Peter Mickwitz
Danska PEN, ordförande Cathrine Hasse
Norska PEN,  ordförande Ann-Magrit Austenå
Svenska PEN, ordförande Kerstin Almegård

PEN Tiedotus