Nasrin Sotoudeh

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2011

Päivitys 15.11.2018: Iranilainen Nasrin Sotoudeh valittiin Suomen PENin kunniajäseneksi vuonna 2011, jolloin hänet tuomittiin 11 vuoden vankeuteen. Sotoudeh vapautettiin syyskuussa 2013. Hänet pidätettiin yllättäin uudelleen kesäkuussa 2018 ja häntä pidetään Evin-vankilassa Teheranissa. Hän on ollut nälkälakossa 25. elokuuta lähtien. Tänään Vangittujen kirjailijoiden päivänä Ruotsin PEN on myöntänyt hänelle Tuchholskyprisetin. (HUOM. ao. vetoomus ei ole ajantasalla.)

Suomen PENin uusin adoptiovanki ja kunniajäsen on iranilainen asianajaja ja toimittaja Nasrin Sotoudeh. Hän on 47-vuotias kahden pienen lapsen äiti. Sotoudeh on ollut jo yli puolen vuoden ajan vankilassa tuomittuna ”valtion vastaisesta propagandasta”, ”yhteistyön tekemisestä ihmisoikeusaktivistien kanssa” ja ”järjestyksen vastaisesta salaliittoilusta”. Hiljattain hänet tuomittiin kymmenen ja puolen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Samalla häneltä evättiin lupa harjoittaa enää koskaan tointaan asianajajana, eikä hän saa poistua Iranista 20 vuoteen.

Nasrin Sotoudeh on puolustanut kuolemaantuomittuja lapsia ja naisia niin juristina kuin kirjoituksissaan. Sotoudeh on kampanjoinut näiden kovia vankeus- ja jopa kuolemantuomioita vastaan. Sotoudehin kirjoituksia on sensuroitu, eivätkä ne ole päätyneet sanomalehtiin. Näin kävi muun muassa hänen ihmisoikeusraportilleen, joka oli tarkoitus julkaista iranilaisessa sanomalehdessä 8.3. 2010 eli kansainvälisenä naistenpäivänä vuosi sitten.

Iranissa jo yhdeksänvuotias tyttö tai 15-vuotias poika voidaan tuomita kuin aikuinen. Sotoudeh on kirjoittanut, että tämän päivän iranilaisissa vankiloissa on noin 120 lasta ja nuorta odottamassa hirttotuomiota. Moni heistä teloitetaan pitkän odotuksen jälkeen kun tuomittu on täysikäinen.

Sotoudeh on puuttunut kirjoituksissaan oikeusjärjestelmän ja oikeudenkäyntien heikkouksiin. Pieni tyttö saatetaan Iranissa tuomita kovaan rangaistukseen, vaikka näyttö on epämääräistä, eikä edes väitettyä tai oletettua rikoskumppania koskaan löytyisi. Myöskään naisia ei kuulla oikeudessa samanarvoisina todistajina kuin miehiä.

Nasrin Sotoudehin ystäväpiiriin kuuluu maanpaossa elävä juristi Shirin Ebadi, Nobelin rauhanpalkinnon voittanut iranilainen. Myös hän vetoaa aktiivisesti Sotoudehin puolesta: ”Rouva Sotoudeh on viimeisiä rohkeita ihmisoikeusaktivisteja keitä Iranissa on enää jäljellä. Hän on puolustanut useita vaalien jälkeisissä mielenosoituksissa pidätettyjä. Kun turvallisuuspoliisi uhkaili häntä vaatien lopettamaan, hän vastasi että kaikilla tulee olla oikeus puolustukseen ja oikeudenkäyntiin.”. Nobelisti Ebadi sanoi lopuksi, että ”vetoan koko maailmaan, että kaikki ryntäisivät tämän naisen avuksi ja protestoisivat sitä vastaan, että henkilö, jonka ainoa rikos on heikompien puolustaminen, voidaan tuomita.”

Vetoa sinäkin. Kopioi teksti ja lähetä se alla oleviin osoitteisiin.

Nasrin Sotoudehin vankilassa tyttärelleen kirjoittama kirje julkaistiin Suomen PEN:in Vapaa sana -kirjoitussarjassa 2011.

APPEAL FOR NASRIN SOTOUDEH

I am asking you to release Nasrin Sotoudeh immediately and unconditionally. Also, provide her with all the medical treatment she would require. I am also asking you to guarantee the physical and psychological integrity of Ms. Sotoudeh in all circumstances.

Put an end to acts of harassment – including at the judicial level – against all human rights defenders in Iran. Conform in any circumstances with the provisions of the Declaration on Human Rights Defenders, adopted on December 9, 1998 by the United Nations General Assembly.

Sincerely,

(oma nimi ja suppeat yhteystiedot, kuten asuinkaupunki ja maa)

Lähetä vetoomuus seuraaviin osoitteisiin:

Supreme Leader of the Islamic Republic
His Excellency Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei
The Office of the Supreme Leader
Shoahada Street
Qom
Islamic Republic of Iran.

* * *

Head of the Judiciary
Ayatollah Sadeqh Larijani
Howzeh Riyasat-e Qoveh Qazaiyeh (Office of the Head of the Judiciary)
Pasteur St.
Vali Asr Ave., south of Serah-e Jomhouri
Tehran 1316814737
Islamic Republic of Iran.

* * *

President
His Excellency Mahmoud Ahmadinejad
The Presidency
Palestine Avenue
Azerbaijan Intersection
Tehran
Islamic Republic of Iran.

Fax: Via Foreign Ministry: +98 21 6 674 790
(mark: ”Please forward to H.E. President Ahmadinejad”)

 

PEN Tiedotus