Nasrin Sotoudeh

/ 2011

Iranska Nasrin Sotoudeh blev Finlands PENs hedersmedlem år 2011. Hon dömdes till 11 års fängelse, men blev befriad i september 2013. Nedanstående vädjan gäller inte mera. Finlands PEN tackar alla som tog ställning till fallet!

Finland PEN har till ny adoptivfånge och hedersmedlem valt den iranska advokaten och redaktören Nasrin Sotoudeh. Hon är en 47-årig tvåbarnsmamma.

Sotoudeh har i mer än ett halvt år suttit i fängelse, dömd för ”propaganda riktad mot staten”, ”samarbete med människorättsaktivister”, ”konspiration mot ordningen”. Nyligen dömdes hon till tio och ett halvt års fängelse. Samtidigt berövades hon rätten att någonsin mer utöva sitt yrke som jurist, och hon får inte lämna Iran på 20 år.

Nasrin Sotoudeh har både som jurist och i sina skrifter försvarat dödsdömda barn och kvinnor och fört kampanjer mot de svåra fängelsestraff och till och med dödsdomar de fått. Hon har blivit sensurerad, har inte publicerats i tidningar, inte heller hennes rapport om de mänskliga rättigheterna, som det var meningen att publicera i en iransk tidning på kvinnodagen 8.3.2010.

I Iran kan en flicka eller pojke på bara 15 år dömas som en vuxen, idag finns enligt Sotoudeh ca 120 barn och unga i iranska fängelser och väntar på att bli hängda – flera väntar på domen tills de blivit vuxna.

Shirin Ebadi, en iranska som fick nobelpriset, skriver: ”Fru Sotoudeh är en av de sista aktivisterna för mänskliga rättigheter i Iran. Enligt henne skall alla ha rätt till att försvara sig och till en rättegång.Ebadi vädjar till hela världen: hjälp denna kvinna vars enda brott det är att försvara de svagaste.”

Sänd du också din vädjan. Kopiera texten och sänd den till de adresser som finns nedan.

APPEAL FOR NASRIN SOTOUDEH

I am asking you to release Nasrin Sotoudeh immediately and unconditionally. Also, provide her with all the medical treatment she would require. I am also asking you to guarantee the physical and psychological integrity of Ms. Sotoudeh in all circumstances.

Put an end to acts of harassment – including at the judicial level – against all human rights defenders in Iran. Conform in any circumstances with the provisions of the Declaration on Human Rights Defenders, adopted on December 9, 1998 by the United Nations General Assembly.

Sincerely,

n.n.

country, city

****

Supreme Leader of the Islamic Republic

His Excellency Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Shoahada Street

Qom

Islamic Republic of Iran.

* * *

Head of the Judiciary

Ayatollah Sadeqh Larijani

Howzeh Riyasat-e Qoveh Qazaiyeh (Office of the Head of the Judiciary)

Pasteur St.

Vali Asr Ave., south of Serah-e Jomhouri

Tehran 1316814737

Islamic Republic of Iran.

* * *

President

His Excellency Mahmoud Ahmadinejad

The Presidency

Palestine Avenue

Azerbaijan Intersection

Tehran

Islamic Republic of Iran.

Fax: Via Foreign Ministry: +98 21 6 674 790

(mark: “Please forward to H.E. President Ahmadinejad”)

PEN Tiedotus