Oula-Antti Labba: Alkuperäiskansojen kielten vuosikymmenellä on merkitystä myös sananvapaudelle

Alkuperäiskansa saamelaiset viettää kansallispäiväänsä 6. helmikuuta. Samalla vietetään alkuperäiskansojen kielten vuosikymmentä. Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous julisti päätöslauselmassaan (A/RES/74/135) ajanjakson 2022–2032 alkuperäiskansojen kielten kansainväliseksi vuosikymmeneksi kiinnittääkseen maailmanlaajuista huomiota monien alkuperäiskansojen kielten kriittiseen tilanteeseen ja saadakseen sidosryhmät ja voimavarat liikkeelle näiden kielten säilyttämisen, elvyttämisen ja edistämisen hyväksi.

Vuonna 2016 YK:n alkuperäiskansojen pysyvä foorumi (UNPFII) totesi, että 40 prosenttia arviolta 6 700 kielestä ympäri maailmaa on vaarassa kadota. Useimmat näistä katoavista kielistä ovat alkuperäiskansojen kieliä. Tämä vaarantaa näiden alkuperäiskansojen kulttuurien ja tietojärjestelmien olemassaoloa.

Saamen kieliä on elossa yhteensä yhdeksän: pohjoissaame, inarinsaame, koltansaame, luulajansaame, eteläsaame, kildininsaame, turjansaame, uumajansaame ja piitimensaame. Äidinkielisiä uumajan-, piitimen- ja turjansaamen puhujia on vain muutamia kymmeniä. Viimeisin hävinnyt saamen kieli on akkalansaame, jonka viimeinen tiedossa oleva äidinkielinen puhuja kuoli 2000-luvun alussa. Saamen kielten haavoittuvaiseen tilanteeseen ovat syynä useammat eri tekijät kuten kolonialismi ja sen aiheuttamat stigmat saamelaisille.

Saamen kielten elvyttämiseksi ja ylläpitämiseksi on tehty määrätietoisesti töitä ja myös yhteiskunnalliset olot ovat parantuneet kielten säilymisen ja kehittämisen kannalta. Saamen kielten asema on kuitenkin yhä uhanalainen ja vaakalaudalla etenkin Venäjän puolella.

Alkuperäiskansojen kielten vahvistaminen on myös alkuperäiskansojen sanan- ja ilmaisunvapauden perusta. Alkuperäiskansojen kieltenkin säilymisen edellytyksenä on, että alkuperäiskansojen oikeudet tunnustetaan kuten kansainväliset ihmisoikeussopimukset velvoittavat.

Buori sámi álbmotbeaivvi! Hyvää saamelaisten kansallispäivää!

Oula-Antti Labba

Kirjoittaja on saamelainen juristi ja Suomen PEN ry:n johtokunnan jäsen.

Lähteet:
https://www.unesco.org/en/decades/indigenous-languages/about/idil2022-2032?hub=67103
https://www.kotus.fi/kielitieto/kielet/saame

PEN Tiedotus