PEN VAATII KUUBALAISTEN MIELIPIDEVANKIEN VAPAUTTAMISTA

Mariela Castro Espin esittelee edistysaskelia ja toimenpiteitä,  joita Kuubassa on viime vuosina toteutettu seksuaalivähemmistöjen aseman ja tasa-arvon kohentamiseksi (HS 28.5.).

On vaadittava Kuuban hallitusta ripeästi edistämään muiden ihmisoikeuksien ohella myös sananvapauden tilaa maassaan ja vapauttamaan mielipidevangit. Kansainvälisen PENin tilastojen mukaan Kuubassa on tällä hetkellä Kiinan jälkeen eniten vangittuja kirjailijoita ja journalisteja koko maailmassa. Vallansiirto Raúl Castrolle heinäkuussa 2006 ei ole tuonut tilanteeseen olennaista muutosta.

Suomen PENillä on tällä hetkellä kolme kuubalaista kunniajäsentä, adoptiovankia. He kuuluvat siihen 75 hengen ryhmään, joka tuomittiin maalis-huhtikuussa 2003 pitkiin vankeusrangaistuksiin.  Joukkoa yhdistivät
pyrkimykset uudistaa Kuuban poliittista järjestelmää rauhanomaisin keinoin ja herättämällä julkista keskustelua.

Vankilaolot Kuubassa ovat usein hyvin vaikeat. Tämä koskee myös kolmea adoptiovankiamme. Kirjailija ja journalisti Victor Rolando Arroyo Carmona sai 26 vuoden tuomion. Hän kärsii keuhkoahtaumasta ja diabeteksesta. Häntä on pahoinpidelty vankilassa nimeltään Kilo 5, Pinar del Rio.

Journalisti, TV-käsikirjoittaja ja runoilija Ricardo Severino Gonzáles Alfonso sai 20 vuoden tuomion.  Gonzálesin terveydentila on erittäin huono ja sellitilojen ahtaus ja huono hygienia edistävät sairauksien etenemistä
Combinado del Este –vankilassa Havannassa.

Riippumattoman lehtimiesyhdistyksen johtaja Omar Rodriguez Saludes sai 27 vuoden tuomion. Rodriguezin lähiomaisten kertoman mukaan havannalaisessa Toledo-vankilassa puhtaasta vedestä on pulaa. Hurrikaaniaikana vankilaan tulvii vettä.

Lauri Otonkoski

Suomen PENin puheenjohtaja

Jarkko Tontti

Suomen PENin varapuheenjohtaja

PEN Tiedotus