Pohjoismaiden PEN-keskukset tuomitsevat Kööpenhaminan hyökkäykset

Pohjoismaisten PEN-keskusten kannanotto Kööpenhaminan hyökkäyksiin

 

Kööpenhaminassa lauantaina 14. helmikuuta tapahtunut hyökkäys tilaisuuteen, jossa ihmiset olivat kokoontuneet keskustelemaan sananvapaudesta ja jumalanpilkasta, sekä sitä seurannut ampumavälikohtaus synagogassa, on kylmäävä muistutus siitä, että uhattuna ovat myös Pohjois-Euroopan avoimien yhteiskuntien ydinarvot: vapaa ajatustenvaihto sekulaarissa yhteiskunnassa. Sananvapauden nujerrusyrityksiä ja henkien menettämistä voidaan vain surra ja tuomita mitä jyrkimmin.

Tapahtumien osuminen Iranin langettaman, englantilais-intialaisen kirjailija Salman Rushdieen kohdistuvan fatwan 25-vuotispäivään osoittaa, että sananvapaus on maailmanlaajuista ja monikulttuurista. Sensuuri ja väkivalta uhkaavat kirjailijoita, kuva- ja sarjakuvataiteilijoita aivan liian monissa yhteiskunnissa. Pohjoismaiset PEN-keskukset jatkavat taisteluaan oikeudesta ilmaista itseään vapaasti ilman vainoamista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Pohjoismailla on pitkä sananvapauden kunnioittamisen ja terävän mediakritiikin historia kaikissa tiedotusvälineissä. Kansainvälinen tutkimus listasi Tanskan hiljattain yhdeksi maailman vapaimmista maista. Emme salli suvaitsemattomuuden voimien tuhota sitä.

Dansk PEN – Tanskan PEN
Norsk P.E.N. – Norjan PEN
PEN á Íslandi – Islannin PEN
Suomen PEN – Finlands PEN
Svenska P.E.N. – Ruotsin PEN

PEN Tiedotus