Sananvapauspalkittu Husu: ”Puhun sydämestäni”

Pj. Sirpa Kähkönen luovutti palkinnon Abdirahim Husu Husseinille, johtokunnan jäsen JP Pulkkinen luki palkintoperusteteet.

Pj. Sirpa Kähkönen luovutti palkinnon Abdirahim Husu Husseinille, johtokunnan jäsen JP Pulkkinen luki palkintoperusteet.

Suomen PENin sananvapauspalkinto jaettiin tänään 9. helmikuuta tasa-arvo- ja monikulttuurisuusaktiivi Abdirahim Husu Husseinille yhdistyksen vuosikokouksen päätteeksi Crazy Hedgehog Tea Housessa Helsingissä. Kiitolliseksi ja jännittyneeksi itseään kuvaillut palkittu totesi kiitospuheessaan, ettei hän ole tällä kertaa kirjoittanut mitään etukäteen, vaan halusi puhua suoraan sydämestään.

”En ajattele puhuvani sananvapaudesta, vaan siitä mitä sydämessäni on. Se ei aina ilahduta ihmisiä, mutta en tule lopettamaan, vaan jatkamaan sitä.”

Husu lisäsi myös olevansa kiitollinen sananvapaudestaan Suomessa, sillä hän tulee maasta, jossa hänen ei olisi mahdollisuuksia ilmaista puoliakaan ajatuksistaan ilman saktioita.

Husun poika Habib pitelee

Husun poika Habib pitelee ”Lintua”: kaivostyöläisen lintuhäkkiä 1900-luvun alusta, jonka sisällä venäjä-englanti sanakirja.

Palkintoteoksen, taiteilija Jussi Heikkilän ”Linnun”, vastaanotti Husun vanhin poika Habib. Isä toivoo poikansa kantavan samoja ajatuksia tulevaisuudessa ja muistavan tämän hetken. ”Haluan, että poikani saa kulkea pää pystyssä.”

Abdirahim Husu Hussein on neljäs Suomen PENin sananvapauspalkinnon saaja. Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet sarjakuvataiteilija Ville Ranta (v. 2012), ihmisoikeusaktivisti, teatterituottaja Eva Neklyaeva (v. 2013) ja toimittaja, tietokirjailija ja kolumnisti Kimmo Oksanen (v. 2014).

Lue palkintoperustelut täältä.

 

 

 

PEN Tiedotus