Raportti Québecin yleiskokouksesta

Kansainvälisen PEN:in 81. yleiskokouksessa Québecissa 13.–16.10.2015

Matkaajat Manchesterissa - Sirpa Kähkönen & Marianne Bargum.

Matkaajat Manchesterissa – Sirpa Kähkönen & Marianne Bargum.

Edullisten lentojen metsästys kuljetti Suomen PEN:in delegaation Kanadaan monen mutkan kautta. Mutta ei epäilystäkään siitä, ettemmekö olisi saapuneet ystävälliseen paikkaan: Kanada tervehti pitkämatkalaisia ruosteenpunaisella, ilmatilaan kurkottavalla ruskallaan. Vaahteramaan itselliseksi ja itsepäiseksikin tulkittu ranskankielisen provinssin pääkaupunki Québec osoittautui historiastaan tietoiseksi kulttuurikaupungiksi. Yleiskokouksen ympärille oli kudottu hieno kirjallisuusohjelma, josta saattoi nauttia jaksaessaan tiiviiden kongressipäivien jälkeen. Monet yleiskokoukseen osallistuneet kirjailijat saivat mahdollisuuden lukea tekstejään osana Québec en toutes lettres -festivaalia – heidän joukossaan myös Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Historiallinen puheenjohtajavalinta

Québecin yleiskokous päätti puheenjohtaja John Ralston Saulin (Kanadan PEN) kolmivuotisen kauden Kansainvälisen PEN:in johdossa. Etenkin latinalaisen Amerikan PEN-keskusten toiminnan vireyttäjänä pidetty ahkerasti matkustanut ja keskuksia tavannut puheenjohtaja sai kiitoksia jokaiselta mantereelta. Parhaiten mieleen jäivät pienten, aloittavien keskusten aidot kiitollisuuden ilmaisut tuesta. Lue John Ralston Saulin yleiskokouksen avajaispuhe.

Presidenttiehdokkaat Zeynep Oral, Turkki (vas.) & Vida Ognjenovic, Serbia (oik.) John Ralston Saulin ja Jennifer Clementin kanssa.

Presidenttiehdokkaat Zeynep Oral, Turkki (vas.) ja Vida Ognjenovic, Serbia (oik.) John Ralston Saulin ja Jennifer Clementin kanssa (keskellä).

Suomen PEN iloitsi Jennifer Clementin (Meksikon PEN) historiallisesta valinnasta järjestön puheenjohtajaksi. Oli korkea aika, että PEN sai johtajakseen naisen. Clement on poikkeuksellisen selväsanainen ja vakuuttava esiintyjä, sekä vahva yhteiskunnallinen kirjailija. Häntä kannattivat mm. kaikki Pohjoismaat.

PEN:in hallitukseen valittiin kaksi jäsentä, Antonio Della Rocca (Triesten PEN) uudelle kolmivuotiskaudelle sekä uutena jäsenenä Saksan PEN:in Regula Venske kautensa lopettaneen, suomalaisille tutun kääntäjän ja kustantajan Markéta Hejkalován (Tshekin PEN) tilalle.

Komiteat ja julkilausumat

Elisabeth Nordgren matkalla kuuntelemaan Charlie Hebdo -keskustelua.

Kongressin ensimmäinen päivä omistettiin komiteoiden tapaamisille. Tiistai olikin hieno päivä Suomen PEN:ille, sillä kansainvälinen Naiskirjailijakomitea valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Search Committeessa kautensa päättäneen Elisabethin Nordgrenin. Lämpimät onnittelumme! Elisabethin nimityksen ja Jarkko Tontin aktiivisen hallitustyöskentelyn myötä Suomen edustus Kansainvälisessä PEN:issä jatkuu vahvana.

Jarkko Tontti, Jennifer Clement, Teresa Cadete (Katalonian PEN).

Hallitusta bussissa: International treasurer Jarkko Tontti, Kv. PEN:in varapuheenjohtaja Lucina Kathmann (San Miguel PEN), puheenjohtaja Jennifer Clement ja hallituksen jäsen Teresa Cadete (Portugalin PEN).

Vangittujen kirjailijoiden komiteassa päästiin todistamaan vaalijännitystä, kun ehdolla uudeksi puheenjohtajaksi olivat englantilais-intialainen Salil Tripathi ja baskien ehdokas, kokenut journalisti Teresa Toda. Puheenjohtajaksi äänestettiin toimittajana, tietokirjailijana ja ihmisoikeustyössä ansioitunut Tripathi. Komitean väistyvä puheenjohtaja Marian Botsford Fraser iloitsi saadessaan toivottaa kansainvälisen PEN-perheen vihdoinkin tervetulleeksi kotimaahansa Kanadaan. Lue Marianin viimeiset muistiinpanot Vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtajana. Suomen PEN:iä Vangittujen kirjailijoiden komitean tapaamisessa Québecissa edustivat yleiskokoukseen ensi kertaa osallistuneet Sirpa Kähkönen ja toiminnanjohtaja Johanna Sillanpää.

Teresa Todaa edustanut Laura Mintegi, Baskimaan PEN (vas.), Salil Tripathi (kesk.) & Marian Botsford Fraser (oik.).

Teresa Todaa edustanut Laura Mintegi, Baskimaan PEN (vas.), Salil Tripathi (kesk.) & Marian Botsford Fraser (oik.).

Yleiskokouksessa hyväksyttiin 28 julkilausumaa. Näitä keskukset käyttävät vaikuttamistyössään esimerkiksi vedotessaan maiden hallituksiin vangittujen kirjoittajien puolesta. Lisäksi hyväksyttiin mm. Rauhankomitean julkilausuma pakolaisten suojelusta ja HLBTIQ-henkilöiden ilmaisunvapautta puolustava resoluutio. Tutustu julkilausumiin Kansainvälisen PEN:in sivuilla.

Yleiskokouksessa julkistettiin kaksikielisen isäntäprovinssin hengessä muotoiltu Québecin julkilausuma kirjallisuuden kääntämisestä ja kääntäjistä, joka täydentää Kieli- ja käännöskomitean aiemmin julkaisemaa Gironan manifestia. Suomen PEN:iä Kieli- ja käännöskomiteassa edusti varapuheenjohtaja Marianne Bargum.

Marianne Bargum lukemassa ruotsintamaansa Josephine Bakerin runoa yleiskokouksen avajaisseremoniassa. Kuva: Sirpa Kähkönen

Marianne Bargum lukemassa ruotsintamaansa Josephine Bakerin runoa yleiskokouksen avajaisseremoniassa. Kuva: Sirpa Kähkönen

Tyhjät tuolit Raif Badawille, Amanuel Asratille ja Juan Carlos Argenal Medinalle

Vangitun kirjailijan kodissa pöytään nojaa tyhjä tuoli. Varhain keskiviikkoaamuna kokoonnuimme Place d’Youvillelle kolmen podiumille korotetun istuimen äärelle. Yksi niistä omistettiin saudiarabialaiselle Raif Badawille. Hänet pidätettiin 2012 ja tuomittiin 2014 epäinhimilliseen 1 000 raipaniskun rangaistukseen sekä 10 vuodeksi vankeuteen ja mittaviin sakkoihin liberaalin verkkosivuston perustamisesta.

Ensaf Haidar, neljäs vasemmalta, perheineen, WiPC-pj. Marian Botsford-Fraser ja Québecin PEN:in pj. Émile Martel Raif Badawin tyhjällä tuolilla Québecissa.

Ensaf Haidar, neljäs vasemmalta, perheineen, WiPC-pj. Marian Botsford-Fraser ja Québecin PEN:in pj. Émile Martel Raif Badawin tyhjällä tuolilla Québecissa.

Läsnä oli myös Badawin Kanadassa asuva perhe. Pieni ja vakavailmeinen vaimo Ensaf Haidar on jatkanut taipumatonta kamppailuaan miehensä vapauttamisen puolesta. Hän kiitti PEN-keskuksia tuesta, ja pyysi jatkamaan kampanjointia. Olimme syvästi vaikuttuneita hetkistä, jonka saimme jakaa hänen perheensä kanssa Youvillen aukiolla ja myöhemmin kongressisalissa. Jatkamme työtä Raif Badawin ja hänen asianajajansa Waleed Abu al-Khairin vapauttamiseksi.

Uutisia PEN-keskuksista

Vaikka valtaosa Québecin päivistä vietettiin kongressikeskuksen saleissa, ehdimme solmia kontakteja ja keskustella yhteistyöstä useiden eri keskusten kanssa. Suomen PEN:in tärkein tavoite tulevalle vuodelle on yhteisen kokouksen ja sananvapausseminaarin järjestäminen Helsingissä pohjoismaisten ja virolaisten PEN-kollegojen kanssa, kun on Suomen vuoro johtaa Pohjoismaiden ministerineuvostoa.

Lopetuslounaalla Québecin parlamentissa - Maarten Inghels (PEN Flanders) ja Johanna Sillanpää. Kuva: Sirpa Kähkönen

Lopetuslounaalla Québecin parlamentissa – Maarten Inghels (PEN Flanders) ja Johanna Sillanpää. Kuva: Sirpa Kähkönen

Kuulimme myös mielenkiintoisia kansainvälisiä uutisia. Varsinainen Espanjan PEN julistettiin nukkuvaksi, kun taas Katalonian ja Baskimaan PEN-keskusten toiminta on silminnähden vireää. Malin ja Mauritiuksen PEN:it saivat Québecissa virallisen keskuksen aseman.

Iloisilla tapahtumilla oli traaginen pohjavire, kun Kanadaan saapuneen Mauritiuksen PEN:in puheenjohtajan, runoilija Dibril Lyn terveys romahti kongressin aikana. Todellisuus on välillä tarua karumpi: Lyn sydän lakkasi lyömästä samalla hetkellä kun hänen työllään rakennettu yhdistys virallistettiin.

Tiedotteessammekin siteerattu Etiopian PEN:in tilanne herätti levottomuutta. Keskuksen edustajat raportoivat kiristyneestä tilanteesta kotimaassaan ja ratsioista, joita PEN:in johtokunnan jäsenten koteihin on tehty. Pyysimme Suomen suurlähetystöä Etiopiassa tukemaan sananvapautta sekä tarjoamaan suojaa kirjoittajille. Turkin iskujen jälkimainingeissa lähestyimme Québecistä myös presidentti Sauli Niinistöä, joka oli parhaillaan tapaamassa Turkin presidentti Erdoğania, ja välitimme hänen tietoonsa PEN:in vaatimuksen suojella sananvapautta ja sitä vaalivia kirjoittajia ja aktivisteja Turkissa.

Bangladeshin PEN:in edustajat jakoivat painajaisensa. Sananvapautta harjoittavat sekulaarit kirjailijat, bloggarit ja heitä tukevat kustantajat ovat joutuneet kuluneena vuonna täysin poikkeuksellisen vainon kohteeksi. Vain viikko Québecin jälkeen kuulimme jälleen uusista surmaiskuista Bangladeshissa. Maan kirjoittajat tarvitsevat kipeästi suojelua omilta viranomaisilta sekä kansainvälisen yhteisön tukea ja apua.

PEN-työhön liittyy niin suloa kuin kirpeää surua. PEN tekee yhä enemmän työtä uhattujen ja vangittujen kirjoittajien pelastamiseksi. Siinä PEN:kin tarvitsee kansainvälistä tukea. Yhteistyö järjestöjen kuten ICORN:in kanssa painottuu kaiken aikaa.

Windy city, tämäkin. Tuulta päin - delegaatit taivaltavat konferenssikeskukseen.

Tuulinen on aamun tuima – delegaatit taivaltavat kongressikeskukseen.

Ensi vuoden yleiskokous oli tarkoitus järjestää Puerto Ricassa, mutta maan sukeltanut talous ei anna siihen mahdollisuutta. Kongressimatkamme Québeciin oli sekä antoisa että raskas, ei vähiten aikaerosta johtuneesta rasistuksesta. Haluammekin välittää kiitoksemme Kansainvälisen ja Québecin PEN:in uupumattomasti työskenneille henkilökunnille! Kiitokset myös Svenska kulturfondenille, joka tuki Marianne Bargumin matkaa.

Johanna Sillanpää, Sirpa Kähkönen & Marianne Bargum

Edit. 22.12. Teresa Cadete edustaa Portugalin PEN:iä, ei Katalonian.

PEN Tiedotus