Sirpa Kähkönen: Sananvapaus on väline, ei päämäärä

Sirpa Kähkösen Yle Forum -puhe Vapaa sana -kirjoitussarjassa

Sirpa Kähkönen keynote -puhujana Yle Forumissa 20.10.2015

Sirpa Kähkönen keynote -puhujana Yle Forumissa 20.10.2015

Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen osallistui eilen 20. lokakuuta 2015 ensimmäiseen Yle Forumiin toisena keynote -puhujana tanskalaisen Hemming Rosen ohella. Tapahtuman teema oli sananvapaus.

Puheessaan historioitsija Kähkönen löysi sillan tohtori Max Nordaun kirjoituksista pikaistuneen kirjailija Minna Canthin ja nykyään kuohkatun vihapuheen välillä:

”Canth ei matkustanut surmaamaan Nordauta eikä edes kirjoittanut tälle vihakirjettä. Hän valjasti tunteensa kaunokirjallisuuden käyttöön ja kirjoitti Työmiehen vaimo -näytelmän, jossa kuvatut epäoikeudenmukaisuudet vaikuttivat suoraan suomalaiseen lainsäädäntöön.”

”Sananvapaus vaatii itsensä kehittämistä. Se vaatii ennen kaikkea hallintaa, niin kuin kaikkien kehittyneiden työkalujen käyttö. Sillä sananvapaus ei ole päämäärä sinänsä, se on väline. On oltava sanottavaa, ja nimenomaan hallitusti muotoiltua sanottavaa yhteisölle, jotta voidaan puhua ansaitusta oikeudesta sananvapauteen.”

Kähkösen puheenvuoro Sananvapaus on väline, ei päämäärä julkaistaan nyt Suomen PEN:in Vapaa sana -kirjoitussarjassa. Sananvapaus Suomessa -forumin voit katsoa Yle Areenassa.

PEN Tiedotus