Suomen PEN Helsingin Kirjamessujen yhteistyökumppaniksi 2015

Ensi syksynä Helsingin Kirjamessuilla esittäytyy venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri. Suomen PEN, Suomen Kustannusyhdistys ja Helsingin Kirjamessut ovat julkaisseet tänään 11. joulukuuta 2014 seuraavan yhteisen tiedotteen:

Kustantajat ja Helsingin Kirjamessut haluavat varmistaa Helsingin Kirjamessujen moniäänisyyden

Helsingin Kirjamessut ovat yksi suomalaisen kirjallisuuden keskeisistä areenoista. Ensi vuonna esille nousee erityisesti venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri, kun Venäjä on messujen teemamaana.

Suomalaiset kustantajat ja Helsingin Kirjamessut pitävät ensiarvoisen tärkeänä, että Helsingin Kirjamessuilla noudatetaan sananvapauden ja moniäänisyyden periaatteita. Lähes vuosittain ohjelmaa messuille on tuottanut PEN, joka on kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö.  Ensi vuonna PEN on Helsingin Kirjamessujen yhteystyökumppani. Kustantajat uskovat, että PEN-organisaation asiantuntemuksella voidaan varmistaa, että kirjailijat eri puolilta Venäjän rikasta kulttuurikenttää saavat tilaisuuden tulla messuille esittelemään teoksiaan.

”Keskeisen toimintaperiaatteensa mukaisesti Suomen PEN suojelee ja puolustaa ilmaisunvapautta, kielellisiä oikeuksia, kulttuurista monimuotoisuutta ja vähemmistökieliä. Mikäli Helsingin Kirjamessuille 2015 luodaan tilanne, jossa Venäjän kirjallisuuden moniäänisyys tulee aidosti kuuluville ja jossa kielen ja kirjallisuuden merkityksestä keskustellaan vapaasti, Suomen PEN toimii kirjamessujen tukena järjestelyvaiheessa ja laatii messuille omaa ohjelmaa sananvapauden hengessä”, kertoo Suomen PEN:in puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen.

Helsingin Kirjamessuilla esitellään ensi vuonna laajasti Venäjän kirjallisuutta. ”Kansainvälisissä mittauksissa Suomi sijoittuu sanavapaudessa maailman kärkeen. Olemme suunnannäyttäjiä ja meillä on siksi erityinen vastuu huolehtia siitä, että Suomessa järjestettävissä tilaisuuksissa kaikilla äänillä on mahdollisuus tulla kuulluksi”, toteaa Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vainio.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 22.–25.10.2015 Messukeskuksessa Helsingissä. Messukeskus järjestää tapahtuman Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton toimeksiannosta.

Lisätietoja:

Suomen Kustannusyhdistys, johtaja, Sakari Laiho, sakari.laiho@kustantajat.fi, puh. 040 579 8868

Helsingin Kirjamessut, ohjelmajohtaja Stig-Björn Nyberg, stig-bjorn.nyberg@elisanet.fi; puh. 050 388 9625

Helsingin Kirjamessut, tiedottaja Teija Armanto, teija.armanto@messukeskus.com, puh. 050 376 0804

Suomen PEN, puheenjohtaja Sirpa Kähkönen, sirpanen@gmail.com, pentiedotus@gmail.com

PEN Tiedotus