Suomen PENin sananvapauspalkinto Eva Neklyaevalle

Eva Neklyaeva

Vuoden 2013 Suomen PENin sananvapauspalkinnon saa Baltic Circle -teatterifestivaalin johtaja ja ihmisoikeusaktivisti Eva Neklyaeva.

Neklyaeva on kampanjoinut pitkään Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Hänen isänsä, runoilija ja Valko-Venäjän PENin entinen puheenjohtaja Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Neklyaev) pahoinpideltiin ja vangittiin joulukuussa 2010 kesken rauhanomaisen mielenosoituksen. Uladzimir Njakljajeu on yhä kotiarestissa. Suomen PEN on kutsunut hänet vieraakseen Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen kesäkuussa.

Valko-Venäjällä ihmisoikeuspuolustajien häirintä on jokapäiväistä. Ihmisiä pidätetään, pahoinpidellään ja tuomitaan epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Itsevaltaisen presidentin Aleksandr Lukasenkon hallintoon kriittisesti suhtautuvien järjestöjen ja toimittajien toimintaa vaikeutetaan jatkuvasti.

Eva Neklyaeva on vaatinut Valko-Venäjälle myönnettyjen vuoden 2014 jääkiekon MM-kisojen peruuttamista.

Ihmisoikeusaktivismin lisäksi Eva Neklyaeva on poikkeuksellisen ansioitunut teatterialan toimija. Hänen johtamansa Baltic Circle on arvostettu ja palkittu kansainvälinen teatterifestivaali. Vuodesta 2000 alkaen Helsingissä järjestetty festivaali on esitellyt nykyteatterin uusia suuntauksia ja toiminut kohtaamispaikkana teatterin ammattilaisille ja yleisölle. Festivaali on järjestänyt koulutusta ja seminaareja sekä osallistunut aktiivisesti taidekeskusteluun.

Baltic Circle on kantaa ottava ja ajattelemaan sysäävä festivaali. Kuten Eva Neklyaeva on todennut: ”Politiikka on mustavalkoista, mutta taide voi näyttää asiat niin monimutkaisina kuin ne ovat.”

Suomen PENin sananvapauspalkintona Eva Neklyaevalle luovutetaan kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomin lahjoittama maalaus ’Kukkametsän ikoni’.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia ja pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Lisätietoja
Jarkko Tontti
Puheenjohtaja, Suomen PEN
jarkkotontti@jarkkotontti.net
tel. +358400784313

Eva Neklyaeva
eva@balticcircle.fi
tel. +358 41 5242871

PEN Tiedotus