Finlands PEN tilldelar årets yttrandefrihetspris till Eva Neklyaeva

Eva Neklyaeva

Finlands PEN tilldelar årets yttrandefrihetspris till Eva Neklyaeva, som förutom sin övriga verksamhet för att främja yttrandefriheten också verkat som chef för festivalen Baltic Circle.

Neklyaeva har under en längre tid fört kampanjer för att förbättra situationen gällande mänskliga rättigheter i sitt hemland Vitryssland. Hennes far, poeten och den vitryska PEN-klubbens tidigare ordförande Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Neklyaev) misshandlades och tillfångatogs i december 2010 mitt under en fredlig demonstration. Han befinner sig fortfarande i husarrest. Finlands PEN har inviterat honom som sin gäst till det internationella författarmötet som hålls i Messilä i juni.

Det pågår ständiga trakasserier av sådana personer som försöker försvara de mänskliga rättigheterna i Vitryssland. Folk fängslas, misshandlas och döms i orättvisa rättegångar. Mot organisationer och journalister som förhåller sig kritiskt till den enväldige presidenten Aleksandr Lukasjenko riktas upprepade åtgärder som försvårar deras arbete.

Eva Neklyaeva har bland annat krävt att de planerade världsmästerskapen i ishockey 2014 annulleras.

Förutom sin aktivism för mänskliga rättigheter har Eva Neklyaeva utmärkt sig inom teatern. Baltic Circle är en respekterad och prisbelönt internationell teaterfestival. Den har hållits i Helsingfors sedan år 2000 och presenterat nya trender inom modern teater samt verkar som en samlingsplats för teaterproffs och publik. Festivalen har också arrangerat skolning och seminarier och aktivt deltagit i den konstnärliga debatten.

Baltic Circle är en engagerad och tankeväckande festival. Eva Neklyaeva har sagt: ”Politiken är svartvit, men konsten kan presentera världen i all sin mångsidighet.”

Yttrandefrihetspriset får Eva Neklyaeva i form av en tavla av författaren och konstnären Rosa Liksom. Tavlan har namnet ”Kukkametsän ikoni” (Blomsterskogens ikon).

Finlands PEN är en organisation för yttrandefrihet som grundats år 1928 och som verkar både i hemlandet och utomlands. Den är en del av PEN International som verkar i 100 länder och som enligt sina statuter strävar till att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen.

Ytterligare information fås av

Jarkko Tontti

Ordförande, Finlands PEN

https://www.suomenpen.fi/

jarkkotontti@jarkkotontti.net

tel. +358400784313

Eva Neklyaeva

Eva@balticcircle.fi

Tel. +358 41 5242871

PEN Tiedotus