Tšekkiläinen kirjallisuusilta

Ravintola Vltavassa järjestetään tšekkiläinen kirjallisuusilta sunnuntaina 10.6.2012 klo 18:30-20:00 (Elielinaukio 2, kabinetti, IV kerros). Illan kirjailijavieraina esiintyvät runoilija ja Tšekin PEN:in puheenjohtaja Jiří Dědeček sekä kääntäjä, kirjailija ja Tšekin PEN:in varapuheenjohtaja Markéta Hejkalová. Lisäksi ohjelmassa on paneelikeskustelu tšekkiläisen kirjallisuuden nykytilasta ja suomalaisen kirjallisuuden asemasta Tšekissä. Tervetuloa keskustelemaan niin kirjallisuudesta kuin sen kääntämisestä!

Jiří Dědeček (s. 1953) on tšekkiläinen kirjailija, sanoittaja, käsikirjoittaja ja kääntäjä. Hän on toiminut Tšekin PENin puheenjohtajana vuodesta 2006. Dědečekin teksteille on ominaista “korkean” ja “matalan” välinen jännite, kielellä leikkiminen ja ironia. Hän on kirjoittanut niin runoja sekä aikuisille että lapsille, musikaaleja, näytelmiä kuin laulujakin. Kotimaassaan hänet tunnetaankin parhaiten folk-laulajana.

Markéta Hejkalová (s. 1960) on tsekkiläinen kääntäjä, kirjailija ja kustantaja sekä Tšekin PEN:in varapuheenjohtaja. Hän toimi vuosina 1996-1999 kulttuuriattaseana ja konsulina Tšekin suurlähetystössä Helsingissä. Hejkalová on kirjoittanut romaaneja, novelleja, tietokirjallisuutta sekä lastenkirjan. Hän on kääntänyt suomesta tšekiksi muun muassa Leena Lehtolaisen ja Mika Waltarin teoksia sekä kirjoittanut Mika Waltarin elämäkerran, joka on käännetty myös englanniksi.

Tapahtuman järjestävät Suomen PEN:in Kieli- ja käännöskomitea ja Tšekin suurlähetystö. Lisätietoja: tiina.j.lehtoranta@gmail.com ja marianne.bargum@gmail.com

PEN Tiedotus