Uladzimir Njakljajeu: Valko-Venäjän tilanne

Valko-Venäjällä on vallankumous. Järjestyksessä kolmas sellainen. Vuosina 2006 ja 2010 tapahtuneet vallankumoukset päättyivät tappioon. Tällä kertaa toivomme sen voittavan.

Tällä hetkellä Valko-Venäjää hallitsee sotilasjuntta. Rauhanomaisten protestien nujertamiseksi on valjastettu miliisin ja KGB:n erityisyksikköjen lisäksi armeija. Juuri armeija suojeli Lukashenkaa hänen virka-asunnollaan, jossa hän esiintyi automaattiaseen kanssa ikäänkuin osoittaen olevansa sodassa Valko-Venäjän kansaa vastaan sen lakattua luottamasta häneen.

Mikä tekee kansan ja sotilasjuntan vastakkainasettelusta niin vaikeaa? Kansa taistelee oikeuksiensa puolesta, juntta taas vallastaan ja sen rahan puolesta, jonka korruptoitunut valta on sille antanut, Lukashenka henkensä puolesta. Kaikki tietävät, että hän on tappanut poliittisia vastustajiaan, ja Valko-Venäjällä henkirikoksesta tuomitaan kuolemaan. Se häntä odottaakin, koska mitkään turvallisuustakuut eivät häntä auta. Hän myös tietää tämän. Juuri sen takia hän yrittää tukahduttaa kansan protestoinnin kaikin keinoin eikä häntä pidättele edes verenvuodatus.

Hän on kuitenkin tuhon oma.

Miksi?

Sen takia, koska kaikille on selvää, myös häntä puolustavalle miliisille ja armeijalle, että hän valehtelee väittämällä voittaneensa presidentinvaalit. Hän hävisi vaalit. Äärimmäisen selvästi! Hänen puolellaan ovat vain ostettujen vaalilautakuntien pöytäkirjojen vääristellyt luvut, kun taas kansan puolella on totuus! Totuuden puolelle siirtyykin koko ajan enemmän ihmisiä – myös sotilaita.

Lukashenkan, kuten kaikkien diktaattorien, päämääränä on murskata kaikki vapaudet, etenkin sananvapaus. Tuo päämäärä on kuitenkin nykyään mahdotonta saavuttaa, edes teknisesti. Hän on laittanut verkkoyhteyksien operaattorit katkaisemaan internetin, mutta sitä ei voitu tehdä VPN:lle ja Telegramille. Valko-Venäjän KGB on ottanut kiinni bloggaajia ja laittanut heitä telkien taakse, mutta kaikkia ei saada kiinni eikä vangittua. Vapaata sanaa ei onnistuttu vaientamaan, joten Valko-Venäjän vallankumousta voi pitää tietyllä tavalla internetvallankumouksena.

Tällä hetkellä ei kukaan tiedä, mihin kaikki johtaa ja mikä on voiton hinta. Se voi olla hyvinkin kallis, jos Putin päättää tukea Lukashenkan hallintoa hyökkäämällä sotilaallisesti. Me olemme kuitenkin historiamme aikana taistelleet niin lännessä kuin idässäkin, joten olemme siihenkin valmiita. Mikään ei enää murra Valko-Venäjän kansan tahtoa määrätä itse maansa tulevaisuudesta ja valita itse johtajansa. Miksi? Siksi että elokuussa vuonna 2020 valkovenäläiset ovat ilmoittaneet koko maailmalle: “Me olemme vapaita!” Siitä emme peräydy mihinkään.

kirjailija Uladzimir Njakljajeu

Uladzimir Njakljajeu

Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Neklyaev) on palkittu kirjailija ja Valko-Venäjän PEN:in entinen puheenjohtaja. Hän työskenteli toimittajana 1972–1999 ja on kirjoittanut useita runoteoksia. Lue lisää Uladzimir Njakljajeusta PENin sivuilta.

PEN Tiedotus