Uladzimir Njakljajeu

Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Neklyaev) on palkittu kirjailija ja Valko-Venäjän PEN:in entinen puheenjohtaja. Hän työskenteli toimittajana 1972–1999 ja on kirjoittanut useita runoteoksia. Njalkljaeun runokokoelma Punainen auringonlasku ilmestyi suomeksi vuonna 2012.

Kun Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto perustettiin 2000-luvun alussa, Aljaksandr Lukashenkan hallinnon kriitikkona tunnettu Uladzimir Njakljajeu toimi Valko-Venäjän kirjailijayhdistyksen puheenjohtajana. Kirjailijat eivät hyväksynyt liitosta ja Njakljaeun oli paettava maasta. Hän asui Helsingissä Suomen PEN:n turvakaupunkikirjailijana vuosina 2000–2004. Noina vuosina kirjailija muodosti pysyvät suhteet Helsinkiin ja Suomeen. Palattuaan Valko-Venäjälle hänestä tuli yksi maansa merkittävimmistä oppositiopoliitikoista.

Uladzimir Njakljaeu ja suomentajansa Jukka Mallinen runoilijan 70-vuotispäivillä Lavaklubilla. Kuva: Sirpa Kähkönen

Presidentinvaalien 2010 alla Uladzimir Njakljajeu perusti ”Tell the Truth!” -kansalaisliikkeen. Toukokuussa 2010 hän ja kaksi muuta aktivistia määrättiin kotiarestiin. Lokakuussa 2010 Uladzimir Njakljaeun rekisteröitiin ehdokkaaksi presidentinvaalikampanjaan. Vaalipäivänä hänet pahoinpideltiin matkalla protestiin ja vangittiin. Hän sai iskussa vakavan päävamman ja kärsii yhä selkäydinvammasta. Tammikuussa 2011 Njakljajeun siirrettiin vankeudesta kotiarestiin, jossa hän jäi ilman tarvitsemaansa hoitoa. Njakljaeu valittiin Suomen PEN:in kunniajäseneksi ja yhdistyksessä kampanjoitiin hänen vapauttamisensa puolesta.

Uladzimir Njakljajeu vapautettiin poliittisesta vankeudesta lopulta vuonna 2013. Kirjailija on vieraillut sen jälkeen Suomessa, mm. hänen 70-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin elokuussa 2016 Runokuun yhteydessä järjestetyssä illassa Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Uladzimir Njakljajeu puolustaa yhä valkovenäläisten ihmisoikeuksia ja sananvapautta, toimii aktiivisesti oppositiopolitiikassa ja joutunut pidätetyksi kotimaassaan kuluneena vuonna (2017) Lukashenkan hallinnon vastaisten protestien yhteydessä. Suomen PEN seuraa Njakljajeun tilannetta ja pitää tiiviisti yhteyttä hänen tyttärensä Evan kanssa, joka sai yhdistyksen jakaman sananvapauspalkinnon vuonna 2013.

PEN Tiedotus