WRC

Vainottujen kirjailijoiden komitea
eli Writers at Risk Committee

PEN:in edustajat raportoivat ympäri maailmaa tapahtuvista kirjailijoiden ja toimittajien murhista, kidutuksista, katoamisista, pahoinpitelyistä, uhkailuista ja muista kirjallisen maailman toimijoihin kohdistuvista ongelmista. PEN ottaa kantaa näitä epäkohtia vastaan ja nostaa niitä julkiseen keskusteluun. PEN vetoaa viranomaisiin ja tiedotusvälineisiin, jotta tilanne kohenisi.

2000-luvulla Vainottujen kirjailijoiden komitean tiedossa on vuosittain ollut noin 900 kirjailijaan kohdistuvaa rikkomusta. Työnsä takia vuosittain tapetaan kymmeniä kirjailijoita ja toimittajia. Kirjoitustensa takia pidätettyjä on yli sata vuodessa. Yksi keino mitata minkä tahansa yhteiskunnan avoimuutta ja oikeudenmukaisuutta onkin tutkia kuinka sen lehdistöön suhtaudutaan.

PEN-keskusten Vainottujen kirjailijoiden komiteoilla on  adoptiovankeja eli kunniajäseniä (Honorary Members). Suomen PEN:illä on neljä kunniajäsentä: Nasrin Sotoudeh, Dawit Isaak, Vladimir Neklyaev ja Aron Atabek.

PEN Internationalin WiP-komitean uusin caselist on luettavissa täällä.

Yhteystiedot

Mojibur Doftori
mr.doftori(at)hotmail.com

Suomen PENin kunniajäsen Ricardo González Alfonso Maailman kirjat -festivaaleilla Helsingin Kaisaniemessä 26.5.2012. Jukka Koskelainen haastattelee.