Suomi   |English   |Svenska

Dawit Isaak

Suomen Penin kunniajäseneksi valittiin joulukuussa 2010 eritrealais-ruotsalainen toimittaja ja näytelmäkirjailija Dawit Isaak (s. 27.10.1964).
Hän on ollut jo vuodesta 2001 vankeudessa mielipiteittensä ja journalistisen toimintansa vuoksi.

Kuva: Kalle Ahlsén

Dawit Isaak muutti Ruotsiin vuonna 1987. Hän kotiutui hyvin ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 1992. Hän ei halunnut luopua Eritrean kansalaisuudesta, vaan palasi takaisin kotimaahansa, kun tämä yksi maailman köyhimmistä maista lakkasi sotimasta toisen maailman köyhimpiin kuuluvista maista, Etiopian, kanssa. Vuosina 1998–2000 nämä Afrikan sarven maat kuluttivat sotaan satoja miljoonia dollareita ja saivat aikaan vain muutamien pienten rajamuutosten lisäksi kaksi hyvin epästabiilia yhteiskuntaa. Naapurimaissa Sudanissa ja Somaliassa tilanne on myös hyvin epävakaa.

Dawit Isaak osoitti suurta rohkeutta jättäessään ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja palatessaan kotimaahansa toimittajana ja demokratia-aktivistina. Isaak vangittiin pian paluunsa jälkeen 23.9.2001 viidentoista eritrealaisen demokratiamielisen toimittajan ryhmässä. Oikeudenkäyntiä ei ole ollut, mutta Isaakia on ilmeisesti syytetty maanpetoksesta. Nyt hänen kuntonsa on heikko. Terveyttä ovat murentaneet vankilan huonot olot, jatkuva eristys ja vakava diabetes.

Samaan aikaan Isaakin kanssa vangituista toimittajista neljä on kuollut. On vahvoja epäilyksiä siitä, että heitä olisi kidutettu. Samaan aikaan kun nuo viisitoista toimittajaa pidätettiin, Eritreassa lakkautettiin useita sanomalehtiä.

Ruotsissa Isaakin puolesta kamppailee PENin lisäksi useita päivälehtiä (Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet ja Dagens Nyheter) päätoimittajineen. He ovat vedonneet Eritrean hallintoon useita kertoja Isaakin vapauttamisen puolesta tai edes saadakseen tietää missä ja missä kunnossa Isaak on.

Isaakin vapautumista odottaa moni vanha PEN-ystävä Ruotsissa ja muissakin Euroopan maissa, mutta varmasti eniten häntä kaipaavat vaimo ja lapset Göteborgissa. Perheen pienin oli vasta parivuotias kun isä katosi, ja niinpä nyt olisi jo korkea aika päästää yli yhdeksän vuotta vangittuna ollut Isaak takaisin kotiin tutustumaan uudestaan pikkutyttöönsä.

* * *

Vetoa Dawit Isaakin puolesta! Lähetä postitse tai faksaa vaikka mallin kaltainen pyyntö Eritrean presidentille:

President
His Excellency Isaias Afewerki
Office of the President
P O Box 257, Asmara, Eritrea
Fax: + 2911 125123

Your Excellency

We are representing the Finnish PEN. We are very concerned about journalist Dawit Isaak, and about  his health and well-being. He has been incarcerated for over nine years without being formally charged. And his diabetes, especially without given any proper treatment, is weakening his condition day by day.

We are calling on the Eritrean authorities to release details of Isaac’s health status, medical treatment and whereabouts, as well as that of the other detainees.

In addition to that, and surely most importantly, we are calling for the immediate and unconditional release of Isaac and the other detained journalists, in line with the 2007 African Commission on Human and People’s Rights ruling.

Sincerely,

(sign/ allekirjoita)