Pohjoismaiden ja Viron PEN:in yhteinen kannanotto Bangladeshista

Bangladeshin sekulaarien bloggareiden ja toisinajattelijoiden tueksi – PEN-järjestöt Pohjoismaissa ja Virossa tuomitsevat raakuudet ja vaativat suojelua niille, jotka ovat vaarassa

 

27.4.2016

Sananvapaus on jälleen vakavasti uhattuna Bangladeshissa, jossa neljä toisinajattelijaa on murhattu kuukauden sisällä:

  • 25. huhtikuuta Xulhaz Mannan, HLBT-lehti Roopbaania toimittanut, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjn oikeuksia ajanut aktivisti ja hänen aktivistiystävänsä, Yhdysvaltojen lähetystössä työskennellyt Tanay Mojumdar murhattiin Mannanin asunnossa Dhakassa.
  • 23. huhtikuuta veitsin aseistautuneet miehet hakkasivat Rajshahissa hengiltä professori, tutkija ja kulttuuriaktivisti Rezaul Karim Siddiquen.
  • Lakia opiskeleva Nazimuddin Samad kirjoitti islam-kriittisen päivityksen Facebook-sivuilleen ja murhattiin raa’asti Dhakassa 7. huhtikuuta.
Xulhaz Mannan, PEN International

Xulhaz Mannan, PEN International

RKS

Rezaul Karim Siddique, kuva PEN International

Nazimuddin Samad, kuva PEN International

Nazimuddin Samad, kuva PEN International

Vuonna 2015 viisi sekulaaribloggaria, verkkoaktivistia, kirjoittajaa ja kustantajaa murhattiin hyökkäyksissä. Henkensä menetti myös Avjit Roy, Bangladeshin johtavan sekulaariblogin, Mukto-Monan, perustaja.

Nämä raakalaismaiset teot viestivät pelottelusta. Hiljaisuuden, pelon ja äärimmäisen vaaran ilmapiiri ympäröi Bangladeshin maallisesti ajattelevia ihmisiä. Viime aikojen hyökyvä ääri-islamistisen terrorismin aalto toisinajattelijoita sekä uskonnollisia ja seksuaalisia vähemmistöryhmiä vastaan on hälyttävä. Se on odottamatonta maalta, jolla on moninainen kansallinen identiteetti ja mittava suvaitsevaisuuden historia.

Sitten vuoden 1975 Bangladesh on käynyt läpi uskonnollisen mullistuksen kahden sotilaallisen hallitsijan alla. Opiskelijaliikkeen käynnistämän kansannousun jälkeen joulukuussa 1990 Bangladesh siirtyi uuteen parlamentaarisen demokratian kauteen vuonna 1991. Demokraattiset johtajat tekivät kuitenkin vaarallisen liittouman islamististen puolueiden kanssa hyötyäkseen vaaleissa. Sen tuloksena islamistinen narratiivi on kasvattanut jalansijaansa demokraattisessa valtiomuodossa. Nykyinen Awami-liiton johtama hallitus tuli valtaan 2014 vilpillisen, kansainvälisiä standardeja kaihtavan vaalimenettelyn myötä.  Äänestys suoritettiin opposition boikotista huolimatta. He vaativat uskottavaa vaalitoimikuntaa islamistien hiljaisen tuen rohkaisemana. Uskottavan demokraattisen ympäristön ja moniäänisen politiikan puuttuessa islamistit koettelevat nyt voimiaan. Toistaiseksi Bangladeshin hallitus on epäonnistunut täydellisesti sekulaarien, laillista oikeuttaan sananvapauteen harjoittavien äänien suojelussa.

“Vastakaiku [Bangladeshin] hallitukselta on ollut järkyttävää – bengalilaisen uuden vuoden puheessaan pääministeri sheikki Hasina Wajed kritisoi haavoittuvaisia bloggareita ja sanoi, ettei uskontoa vastaan ole hyväksyttävää kirjoittaa, sen sijaan että olisi puolustanut suvaitsevaisuutta ja varoittanut karaistuneita tappajia, jotka jatkavat tekojaan vailla rangaistusta”, sanoo Salil Tripathi, Kansainvälisen PEN:in Vangittujen kirjailijoiden komitean puheenjohtaja.

Sekulaari hallitus demokraattisessa valtiossa ei voi sanella, mitä sen kansalaiset saavat kirjoittaa – se on vastoin sananvapauden periaatetta, demokraattisen yhteiskunnan tukipilaria. Erityisen vastenmielistä Bangladeshin hallituksen toiminnasta tekee se, että se kääntää selkänsä ja osoittaa selvää haluttomuutta suojella omia kansalaisiaan, joka edustavat maan kirkkaimpia ajattelijoita – heitä, jotka puolustavat koulutusta, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja ovat huolissaan maansa tulevaisuudesta. Tätä ei voi hyväksyä.

Bangladeshin kriisi heijastaa taistelua maan sielusta. Säilyttääkseen sekulaarin identiteettinsä ja pelastaakseen demokraattisten instituutioidensa valumisen poliittisten islamistien käsiin maan kärkipolitiikkojen tulee tehdä valintansa. Poliittisten puolueiden on kyettävä rehelliseen ja avoimeen neuvotteluun. Kysymys kuuluu: voivatko poliittiset johtajat nousta kannattajien kosiskelun ja nurkkapatriotismin yläpuolelle? Se vaatii rohkeutta ja visiota.

PEN-keskukset Pohjoismaissa ja Virossa näkevät Bangladeshissa kriisiytyneen demokratian ja kaaokseen valuvan maan. Kuulemme bloggareiden ja toisinajattelijoiden huutavan epätoivoisesti henkensä edessä. Tässä sydäntä särkevässä ja kriittisessä tilanteessa pohjoisten demokratioiden on toimittava yhdessä kansainvälisen yhteisön ja Bangladeshin hallituksen kanssa.

Unescon Maailman lehdistönvapauden päivää vietetään Helsingissä 3.–4. toukokuuta 2016. Kansainvälisen yhteisön on silloin jos koskaan vahvistettava sitoumuksensa sananvapauden puolustamiseen, osoitettava tukea Bangladeshin toisinajattelijoille ja neuvoteltava yhteistyöstä.

Me PEN-järjestöt Pohjoismaissa ja Virossa puolustamme Bangladeshin toisinajattelijoiden oikeutta sananvapauteen niin kuin se on omassa peruskirjassamme ja useissa kansainvälisissä sopimuksissa, kuten yleismaailmallisessa ihmisoikeuksien julistuksessa vuonna 1948, esitetty.

Vaadimme Bangladeshin hallitusta:

  1. Suojelemaan sekulaaribloggareita, kirjoittajia, kustantajia, tutkijoita ja ihmisokeusaktivisteja ääri-islamilaisten ryhmien raakalaismaisilta hyökkäyksiltä.
  2. Saattamaan väkivallan tekijät oikeuteen ja laittamaan piste rankaisemattomuuden kulttuurille.
  3. Turvaamaan tilaa sananvapaudelle Bangladeshissa.
  4. Suojelemaan vähemmistöryhmiä mukaan lukien uskonnolliset, seksuaaliset ja muut vähemmistöt.
  5. Ottamaan tarvittavat askeleet kohti uskottavaa valtiollista vaalia yhteistyössä kaikkien poliittisen puolueiden kanssa, sillä aidon demokratian puutteessa kukoistavat epädemokraattiset voimat.

Vaadimme omia hallituksiamme Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Virossa:

  1. Etsimään keinoja suojella Bangladeshin toisinajattelijoita.
  2. Tarjoamaan lisää turvapaikkoja ja residenssejä niille, jotka ovat sen tarpeessa.
  3. Tukemaan ja mahdollistamaan Bangladeshin demokraattista kehitystä ja rakentamaan vahvempia diplomaattisia siteitä maan kanssa.

 

Kätlin Kaldmaa, Eesti PEN – Viron PEN

Sirpa Kähkönen, Suomen PEN – Finlands PEN

Ola Larsmo, Svenska P.E.N. – Ruotsin PEN

William Nygaard, Norsk P.E.N. – Norjan PEN

Sjón, PEN á Íslandi – Islannin PEN

Per Øhrgaard, Dansk PEN – Tanskan PEN

PEN on kansainvälinen kirjailijajärjestö, joka puolustaa sananvapautta peruskirjansa mukaisesti kaikkialla maailmassa.

PEN Tiedotus