Fängslade författarnas dag 2016

Vangittujen kirjailijoiden päivä_logo

Med anledning av de fängslade författarnas dag 15.11.2016 har Finlands PEN liksom även PEN International vädjat till respektive myndigheter för att följande fängslade författare måtte befrias: den saudiarabiska bloggaren Raif Badawi, hans advokat Waleed Abu al-Khair, den turkiska författaren Aslı Erdoğan och den israeliska poeten Dareen Tatour.

Raif2-1024x538

Raif Badawi och Waleed Abu al-Khair

Badawi hotas av prygling varje fredag. Första gången skedde det 9.1.2015, då han gavs de första 50 prygelslagen av de 1000 slag han hotas med. Tills vidare har hans hälsotillstånd förhindrat vidare prygel, men kan fortsättas enligt vad PEN International erfar.

Badawi fängslades år 2012 för att ha arrangerat en konferens kallad Liberalismens dag. Fängelsedomen var 10 år, 1000 prygelslag och böter på en miljon rial för ”skändande av islam” och grundande av en liberal websida, som stängdes. PEN kräver även att hans svåger och advokat Wafeed Abu-al-Khair frigörs.

Mer information om alla fallet finns på PEN Internationals sida: http://www.pen-international.org/newsitems/saudi-arabia-must-not-flog-raif-badawi-for-blogging/

asli erdogan

Aslı Erdoğan

Aslı Erdoğan fängslades i Istanbul preliminärt anklagad för att höra till en ”terroristorganisation” och hota ”den nationella enigheten”.

Mer information finns på PEN Internationals sida: http://www.pen-international.org/day-of -the-imprisoned writer-take action for asli-erdogan-novelist-pen-member

dareen tatour

Dareen Tatour

Dareen Tatour är anklagad för ”stöd till terroristorganisation” och många andra ”brott” som har att göra med Tatours diktning och aktivitet på sociala medier.

Mer information finns på PEN Internationals sida: http://www.pen-international.org/day-of-the-imprisoned-writer-take-action-for-dareen-tatour-poet/

PEN Tiedotus