Suomen PEN tuomitsee jyrkästi hyökkäyksen Salman Rushdieta vastaan

Sananvapausjärjestö Suomen PEN tuomitsee jyrkästi kirjailija Salman Rushdieta vastaan perjantaina 12.8.2022 New Yorkissa tehdyn väkivaltaisen hyökkäyksen. Salman Rushdie on jo monta vuotta ollut tärkeä sananvapauden esikuva ja symboli. Hyökkäys häntä kohtaan on brutaali ja häpeällinen hyökkäys sananvapautta kohtaan. Niin ikään Rushdieta ilmeisesti edelleen uhkaava Iranin johtajan Khomeinin 33 vuotta sitten langettama tappokäsky on hämmästyttävä vääryys.

Koko kansainvälisellä PEN-organisaatiolla ja sen yli 100 valtiossa toimivalla keskuksella on aivan erityinen suhde Rushdiehen. Hän on toiminut aktiivisesti PENin edustajana muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa sekä vieraillut järjestön tapahtumissa ympäri maailmaa. Vuonna 1989 Rushdie pakeni tappokäskyä nimenomaan PENin suojelukseen. Väkivallanteko Rushdieta kohtaan on erityisen järkyttävää meille, jotka työskentelemme PENin parissa.

On surullista, että sananvapaustyö merkitsee edelleen monelle aktivistille todellista hengenvaaraa. On ihailtavaa ja kunnioittavaa, että niin moni vaaroista huolimatta tekee tätä työtä. Salman Rushdie ansaitsee ihailua ja kunnioitusta sekä kirjallisen uransa että sananvapaustyönsä ansiosta.

Peter Mickwitz
Puheenjohtaja
Suomen PEN – Finlands PEN Ry

Iida Simes
Varapuheenjohtaja
Suomen PEN – Finlands PEN ry

PEN Tiedotus