Suomen PEN vetoaa joulukuussa 2014

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2014

Vetoomukset Gao Yun, Mahvash Sabetin, Azimjon Askarovin ja Dawit Isaakin vapauttamiseksi

Joulun alla Suomen PEN vetoaa Gao Yun, Mahvash Sabetin, Azimjon Askarovin ja Dawit Isaakin vapauttamisen puolesta Kiseleffin Kirjatalolla (Aleksanterinkatu 28, Helsinki). Vetoomukset voi käydä allekirjoittamassa vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen ne lähetetään vangitsijamaiden johdolle. Olipa kyseessä ihmisoikeusrikkomuksista raportoiminen, valtaapitävän tahon toimien tutkiminen tai opettaminen, kaikki kyseiset henkiöt ovat joutuneet vangituiksi työnsä ja ilmaisuvapauden harjoittamisen vuoksi.

Ohessa esitellään kolme tapausta – Suomen PENin kunniajäseneksi v. 2010 valitusta Dawit Isaakista voit lukea lisää täältä. Esittelyt on koottu kansainvälisen PENin Vangittujen kirjailijoiden komitean tapauslistauksen pohjalta.

Kiina: GAO Yu – pidätetty 24.4.2014

Gao Yu70-vuotias Gao Yu on kokenut kiinalainen toimittaja, joka katosi 23. huhtikuuta 2014. Hän toimi Economics Weeklyn päätoimittajana ja Deutsche Wellen avustajana. 8. toukokuuta viranomaiset vahvistivat, että Pekingin poliisi on pidättänyt Gao Yun ”valtiosalaisuuksien vuotamisesta ulkomaille”. Pidätyksen aikaan toimittaja työsti artikkelia, joka tiettävästi käsittelee Kiinan kommunistisen puolueen uutta hallintoa ja sen sisäisiä konflikteja.

Syytteiden uskotaan perustuvan dokumenttiin, jonka Gao kirjoitti elokuussa 2013. Sen kerrotaan kuvailevan puoluejohdon talousuudistussuunnitelmia sekä ideologisen kontrollin harjoittamista demokratiaa, kansalaisyhteiskuntaa ja lehdistönvapautta kohtaan.

8. toukokuuta Gao Yu esiintyi CCTV:n tunnustusohjelmassa, jossa hän myönsi tekonsa, kertoi katuvansa ja olevansa valmis hyväksymään laillisen rangaistuksen. ”Tunnustuksen” pelätään tapahtuneen painostuksen alaisena, mikä herättää huolta toimittajan hyvinvoinnista sekä mahdollisuudesta reiluun oikeudenkäyntiin.

Gao Yu on Kiinan itsenäisen PEN-keskuksen, Tshekin PENin ja Ruotsin PENin kunniajäsen.

Gao Yun vapauttamista voit vaatia myös sähköisesti täällä.

Iran: Mahvash SABET – pidätetty 5.3.2008, tuomittiin 20 vuoden vankeusrangaistukseen 14.6.2010

Mahvash_SabetMahvash Sabet on vuonna 1953 syntynyt iranilainen Baha’i-vähemmistöön kuuluva opettaja ja runoilija.

Baha’i-usko on ollut Iranin valtion systemaattisen jahdin kohde v. 1979 vallankumouksen jälkeen, jolloin kaikki Baha’i-insituutiot kiellettiin. Myös Sabet erotettiin silloisesta virastaan. Ennen v. 2008 pidätystään Sabat ehti työskennellä 15 vuotta vaihtoehtoista koulutusta Baha’i-nuorille tarjoavan instituutin johdossa.

Mahvash Sabet kuului seitsemän Baha’i-johtajan muodostamaan Yran-i-Iran (Iranin ystävät) -ryhmään. Hajotettu ryhmä tuki Iranin 300 000-jäsenisen Baha’i-yhteisön henkisiä ja sosiaalisia tarpeita ja toimi vähemmistön epävirallisena edustajana pidätykseen saakka. Ryhmän jäsenet pidätettiin maalis-toukokuussa 2008 ja vangittiin ilman syytteitä 20 kuukaudeksi.

Varsinaisessa oikeudenkäynnissä tammikuussa 2010 ryhmää syytettiin mm. vakoilusta. Syytetyt kiistivät syytteet. Kesäkuussa 2010 heidät tuomittiin 20 vuodeksi vankilaan. Kuukautta myöhemmin vetoomusoikeus kumosi syytteistä kolme ja tuomiot lyhenivät 10 vuoteen, kunnes maaliskuussa 2011 vangitut saivat tiedon, että alkuperäinen 20 vuoden vankeusrangaistus on pantu käytäntöön uudelleen. Tällä hetkellä Mahvash Sabetia pidetään vankilassa Teheranissa.

Mahvash Sabat on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta. Hänen vankeudessa kirjoittamiaan runoja julkaistiin englanninkielisenä käännöksenä huhtikuussa 2013. Sabet on Tanskan PENin kunniajäsen.

Mahvash Sabetin vapauttamista voi vaatia myös sähköisesti täällä.

Kirgisia: Azimjon ASKAROV – pidätetty 15.6.2010, tuomittu elinkautiseen 15.9.2010

Azimjov AskarovAzimjon Askarov on vuonna 1951 syntynyt Kirgisian uzbekkivähemmistöön kuuluva toimittaja, ihmisoikeusaktivisti ja Vozdukh-ihmisoikeusryhmän johtaja. Hänet pidätettiin kesäkuussa 2010 Bazar-Korgon kylässä. Pidätystä edelsi kylässä 12. kesäkuuta tapahtunut yhteenotto, jossa loukkaantui useita henkilöitä ja poliisi sai surmansa. Askarovia syytettiin mm. yllyttämisestä etniseen vihaan ja osallisuudesta mellakoitiin, joita käytiin Kirgisiassa touko-kesäkuussa 2010. Askarovin asianajaja kiistää asiakkaansa osallistumisen kapinoihin. Kova elinkautinen tuomio langetettiin myöhemmin laajennettujen syytteiden perusteella mm. osallisuudesta murhaan lokakuussa 2010.

Azimjon Askarovin tapaus tuli uudelleen käsiteltäväksi huhtikuussa 2014, kun Oktyabrskyn alueoikeus Bishkekissä määräsi, että tutkimus avataan uudelleen vastauksena puolustuksen vetoomukseen. Kesäkuussa Bishkekin kaupungin oikeus kuitenkin hylkäsi alemman oikeuden määräyksen. Askarovin asianajaja on vedonnut päätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Azimjon Askarovia pidetään vankilassa Bishkekissä. Toimittajan terveydentila on huonontunut merkittävästi vankeuden aikana ja häntä on vähintään pahoinpidelty. Asianajaja valitti tilanteesta YK:n Ihmisoikeuskomiteaan marraskuussa 2012. Kansainvälinen PEN uskoo, että Azimjon Askarov joutui koston kohteeksi ihmisoikeusrikkomusten parissa tekemästään työstä – Askarovin dokumentoinnin kohteeksi on joutunut myös Etelä-Kirgisian poliisi.

Palkinnot: Homini Award (2011), CPJ International Press Freedom Award (2012)

Azimjon Askarovin vapauttamista voit vaatia myös sähköisesti täällä.

PEN Tiedotus