Suomen PEN:in sananvapauspalkinto 2016 Matti Suurpäälle

Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon 2016 saa kustantaja ja laaja-alainen kulttuurikirjoittaja Matti Suurpää

Emmy Awards Dresses

Palkintoperustelut Matti Suurpäälle luki Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Kustantaja Matti Suurpää tunnetaan Suomen kirjallisuuselämässä kultivoituneena, älykkäänä ja kantaaottavana kirjoittajana ja mielipidevaikuttajana. Vuonna 1937 syntynyt Suurpää ehti mukaan sodanjälkeisen modernismin aaltoon ja 1960-luvun nopeatempoiseen julkaisupolitiikkaan, jossa syntyi lukuisia ajankohtaisen pamflettikirjoittamisen klassikoita; näistä mainittakoon Huutomerkkisarjassa julkaistu Praha 1968, jonka toimitusneuvosto kutsuttiin koolle välittömästi Prahan elokuisten tapahtumien jälkeen ja joka saatiin julki vielä samana syksynä. Kirjoittajien joukossa oli jopa itse Georg Henrik von Wright, joka tekstissään ottaa kantaa paitsi Vietnamin sotaan myös eri puolilla Eurooppaa väkivaltaisesti tukahdutettuihin nuorison mellakoihin ja mielenilmauksiin.

Matti Suurpää oli merkittävä henkilö myös Mukkulan Kansainvälisen kirjailijakokouksen toiminnassa erityisesti 1960-luvulla, jolloin Mukkulassa kohtasivat aivan konkreettisesti itä ja länsi, dialogin ja yhteisten sanojen etsimisen merkeissä. Tämänkaltaista kirjallisuuden ja ylipäätään taiteen välittävää, mielipiteenvaihtoa edistävää toimintaa nykymaailma kaipaa yhä kipeämmin.

Kirjailija Kaari Utrio kiittää omaelämäkerrallisessa artikkelissaan Matti Suurpäätä kustannustoimittajana kuvaten Suurpään työtä seuraavin sanoin: tukea, mutta ei ylemmyyttä, rohkaisua mutta ei holhoamista. Voiko paremmin kuvata sivistyneen, humaanin ihmisen asennetta?

Suurpää on itse kirjoittanut useita teoksia, joista viimeisin, Kolme retkeä, tekstiä kirjallisuudesta, maalaustaiteesta ja musiikista, kiteyttää kauniisti Suurpään monipuolisen ja innoittuneen ajattelun. Suurpää on eurooppalainen kulttuuri-ihminen ydintään myöten ja kykenee tämän ihmisyytensä myös kantaa-ottavasti ja sivistyneesti ilmaisemaan, niin kirjoittajana kuin keskustelijanakin, tuoreimpana esimerkkinä kulttuuri- ja mielipidelehtien puolustaminen yhä ahtaaksi käyvässä taloustilanteessa.

Suomen PEN:in sananvapauspalkinto 2016 myönnetään Matti Suurpäälle sekä esimerkillisestä työstä sananvapauden alalla että siitä jatkuvasta tuesta ja kannustuksesta, jota hän on uupumatta antanut nuoremmille sukupolville PEN:in piirissä.

Matti Suurpää palkittiin Inari Krohnin teoksella "Pöllö".

Matti Suurpää palkittiin Inari Krohnin teoksella ”Pöllö”. Kuva Johanna Sillanpää/Suomen PEN

Suomen PEN:in sananvapauspalkintona Matti Suurpäälle luovutetaan kuvataiteilija Inari Krohnin teos Pöllö (grafiikkaa vuodelta 2015, 8/40).

* * *

Suomen PEN jakoi ensimmäisen sananvapauspalkintonsa vuonna 2012. Aiemmat palkitut ovat Ville Ranta (2012), Eva Neklyaeva (2013), Kimmo Oksanen (2014) ja Abdirahim ”Husu” Hussein (2015).

* * *

Inari Krohn (s. 1945) on helsinkiläinen arvostettu taidemaalari, graafikko, kuvittaja ja kirjailija. Hän valmistui Suomen taideakatemiassa 1969 ja on suorittanut jatko-opintoja École des Beaux-Arts’ssa Ranskan Aix-en-Provencessa. Inari Krohn toimi taidegrafiikan professorina Kuvataideakatemiassa 1995–1998 ja hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 1996 ja Suomen kulttuurirahaston palkinto 1998.

* * *

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausyhdistys. Se on osa yli 100 maassa toimivaa Kansainvälistä PEN-järjestöä. PEN pyrkii peruskirjansa mukaisesti edistämään kirjallisuutta ja puolustamaan taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

* * *

Tiedustelut:

Sirpa Kähkönen, Suomen PEN:in puheenjohtaja: sirpanen(at)gmail.com, pentiedotus(at)gmail.com

Matti Suurpää: p. 044 210 4504, matti.suurpaa(at)gmail.com

Kuvat palkinnonjakotilaisuudesta (16.2.): Johanna Sillanpää, PEN:in toiminnanjohtaja: p. 040 217 1280, pentiedotus(at)gmail.com

PEN Tiedotus