VETOA: Oleg Sentsov

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2017

Vetoomus päivitetty 8.8. ja 19.5.2018. Alkuperäinen vetoomus julkaistu 7.8.2017.

Ukrainalainen elokuvaohjaaja ja kirjoittaja Oleg Sentsov on raporttien mukaan kriittisessä tilassa. Hän on ollut nälkälakossa 14.5.2018 lähtien. Sentsov vaatii Venäjän viranomaisia vapauttamaan kaikki poliittisin motiivein Venäjällä vangitut Ukrainan kansalaiset. Oleg Sentsov pidätettiin neljä vuotta sitten ja on raportoinut joutuneensa kidutuksen uhriksi. Venäjän sotaoikeus tuomitsi hänet 20 vuodeksi vankeuteen tekaistujen terrorismisyytteiden nojalla täysin epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä.

Vetoa Oleg Sentsovin puolesta

Allekirjoita verkkovetoomuksemme NYT: Suomen PEN pelkää 14.5.2018 nälkälakkoon ryhtyneen Oleg Sentsovin terveydentilan ja hyvinvoinnin puolesta ja vaatii hänen välitöntä vapauttamistaan.
  • Suomen PEN yhtyy Kansainvälisen PEN:in vetoomukseen ja vaatii Oleg Sentsovin välitöntä vapauttamista
  • Mikäli terrorismisyytteillä on mitään perää, ne tulisi käsitellä siviilioikeudessa Ukrainassa maan omia lakeja noudattaen, kuten kansainvälisessä humanitaarisessa oikeudessa edellytetään
  • Venäjän viranomaisten tulee kunnioittaa Oleg Sentsovin ihmisoikeuksia mukaan lukien kidutuksen sekä epäinhimillisen kohtelun kieltoa ja vältettävä ihmisarvoa alentavien hoitotoimenpiteiden käyttöä liittyen hänen nälkälakkopäätökseensä, mutta kunnioitettava hänen oikeuttaan lääketieteelliseen hoitoon
  • Venäjän viranomaisten tulee määrätä riippumaton ja itsenäinen tutkinta selvittämään Oleg Sentsovin väitteitä kokemastaan kidutuksesta ja muusta kaltoinkohtelusta
  • Venäjän viranomaisten tulee palauttaa kaikki Krimillä pidätetyt ja Venäjällä pidetyt Ukrainan kansalaiset takaisin Ukrainaan ja vapauttaa kaikki ne, jotka on vangittu puhtaasti rauhanomaisen ilmaisunvapautensa harjoittamisen vuoksi.
Täytä nimesi ja sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme vetoomuksen puolestasi.

Nimesi*

Sähköpostiosoitteesi*

Tai lähetä vetoomus itse:

President of the Russian Federation
Vladimir Vladimirovich Putin
Ul.Ilyinka, 23
103132 Moscow
Russian Federation

Prosecutor General of the Russian Federation
Yuri Yakovlevich Chaika
Prosecutor General’s Office
ul. B. Dmitrovka, d.15a
125993 Moscow GSP- 3
Russian Federation

Human Rights Ombudsman of the Russian Federation
Tatiana Nikolaevna Moskalkova
ul. Miasnitskaia, 47
107084, Moscow
Russian Federation

Lähetä kopio vetoomuksestasi myös Venäjän lähetystöön:

Ambassador of the Russian Federation in Finland
Pavel Kuznetsov
Tehtaankatu 1B
00140 Helsinki
rusembassy@co.inet.fi


Sotilastuomioistuin tuomitsi Oleg Sentsovin terrori-iskun suunnittelusta Krimillä oikeudenkäynnissä, jonka Kansainvälinen PEN on todennut epäoikeudenmukaiseksi ja jota Euroopan unioni kutsuu kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Kansainvälinen PEN epäilee, että Oleg Sentsov vangittiin ennen kaikkea Krimin miehittämisen kritisoinnista.

Oleg Sentsov pidätettiin kotonaan Simferopolissa 11.4.2014 ja siirrettiin Moskovaan vasten tahtoaan. Hän on raportoinut yhteensä kolme tuntia kestäneestä hakkaamisesta, tukehduttamisyrityksistä ja seksuaalisilla teoilla uhkaamisesta pidätyksen yhteydessä. Kansainvälisen PEN:in tietojen mukaan Venäjän viranomaiset eivät ole edelleenkään tutkineet Sentsovin väitteitä. Häntä pidetään vankeudessa Labytnangissa Pohjois-Siperiassa.

Oleg Sentsov ilmoitti asianajansa välityksellä ryhtyneensä nälkälakkoon 14.5.2018, ja mediassa on julkaistu tietoja, joiden mukaan Sentsov on kertonut olemaan valmis kuolemaan, ellei hänen tahtoaan noudateta. Kansainvälinen PEN on ilmaissut syvän huolensa Oleg Sentsovin terveydentilan puolesta.

Erityisesti Gamer-elokuvastaan (2011) tunnettu Oleg Sentsov on poliittisesti aktiivinen ohjaaja, näytelmäkirjailija, esseisti ja ihmisoikeusaktivisti. PEN America myönsi hänelle PEN/Barbey Freedom to Write -palkinnon huhtikuussa 2017. Tampereen Teatterikesässä esitettiin elokuussa 2017 Burning Doors -näytelmä, joka pohjautuu myös Oleg Sentsovin kokemuksiin. Suomen PEN keräsi 109 allekirjoitusta Sentsovin vapauttamisen puolesta esitysten yhteydessä ja avasi oheisen verkkovetoomuksen.

Lisätietoja Oleg Sentsovista Kansainvälisen PEN:in sivuilla

The Guardianin julkaisema Oleg Sentsovin kirje (12.6.2016)