VETOA: Oleg Sentsov

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2017

Vetoomus päivitetty 15.11., 8.8. ja 19.5.2018. Alkuperäinen vetoomus julkaistu 7.8.2017.

Ukrainalainen elokuvaohjaaja ja kirjoittaja Oleg Sentsov tuomittiin 20 vuodeksi vankeuteen tekastujen terrorismisyytteiden nojalla täysin epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä. Hän ryhtyi nälkälakkoon 14.5.2018 ja päätti sen 6.10. pelätessään pakkosyöttämistä. Sentsov vaati Venäjän viranomaisia vapauttamaan kaikki poliittisin motiivein Venäjällä vangitut Ukrainan kansalaiset. Oleg Sentsov pidätettiin neljä vuotta sitten ja on raportoinut joutuneensa kidutuksen uhriksi.

Vetoa Oleg Sentsovin puolesta

Allekirjoita verkkovetoomuksemme NYT: Oleg Sentsovin puolesta kampanjoidaan 15.11. Kansainvälisen PENin Vangittujen kirjailijoiden päivänä.
 • Suomen PEN yhtyy Kansainvälisen PEN:in vetoomukseen ja vaatii Oleg Sentsovin välitöntä vapauttamista
 • Mikäli terrorismisyytteillä on mitään perää, ne tulisi käsitellä siviilioikeudessa Ukrainassa maan omia lakeja noudattaen, kuten kansainvälisessä humanitaarisessa oikeudessa edellytetään
 • Venäjän viranomaisten tulee kunnioittaa Oleg Sentsovin ihmisoikeuksia mukaan lukien kidutuksen sekä epäinhimillisen kohtelun kieltoa ja kunnioitettava hänen oikeuttaan lääketieteelliseen hoitoon
 • Venäjän viranomaisten tulee määrätä riippumaton ja itsenäinen tutkinta selvittämään Oleg Sentsovin väitteitä kokemastaan kidutuksesta ja muusta kaltoinkohtelusta
 • Venäjän viranomaisten tulee palauttaa kaikki Krimillä pidätetyt ja Venäjällä pidetyt Ukrainan kansalaiset takaisin Ukrainaan ja vapauttaa kaikki ne, jotka on vangittu puhtaasti rauhanomaisen ilmaisunvapautensa harjoittamisen vuoksi.
Täytä nimesi ja sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme vetoomuksen puolestasi.

  Nimesi*

  Sähköpostiosoitteesi*

  Tai lähetä vetoomus itse:

  President of the Russian Federation
  Vladimir Vladimirovich Putin
  Ul.Ilyinka, 23
  103132 Moscow
  Russian Federation

  Prosecutor General of the Russian Federation
  Yuri Yakovlevich Chaika
  Prosecutor General’s Office
  ul. B. Dmitrovka, d.15a
  125993 Moscow GSP- 3
  Russian Federation

  Human Rights Ombudsman of the Russian Federation
  Tatiana Nikolaevna Moskalkova
  ul. Miasnitskaia, 47
  107084, Moscow
  Russian Federation

  Lähetä kopio vetoomuksestasi myös Venäjän lähetystöön:

  Ambassador of the Russian Federation in Finland
  Pavel Kuznetsov
  Tehtaankatu 1B
  00140 Helsinki
  rusembassy@co.inet.fi


  Sotilastuomioistuin tuomitsi Oleg Sentsovin terrori-iskun suunnittelusta Krimillä oikeudenkäynnissä, jonka Kansainvälinen PEN on todennut epäoikeudenmukaiseksi ja jota Euroopan unioni kutsuu kansainvälisen oikeuden vastaiseksi. Kansainvälinen PEN epäilee, että Oleg Sentsov vangittiin ennen kaikkea Krimin miehittämisen kritisoinnista.

  Oleg Sentsov pidätettiin kotonaan Simferopolissa 11.4.2014 ja siirrettiin Moskovaan vasten tahtoaan. Hän on raportoinut yhteensä kolme tuntia kestäneestä hakkaamisesta, tukehduttamisyrityksistä ja seksuaalisilla teoilla uhkaamisesta pidätyksen yhteydessä. Kansainvälisen PEN:in tietojen mukaan Venäjän viranomaiset eivät ole edelleenkään tutkineet Sentsovin väitteitä. Häntä pidetään vankeudessa Labytnangissa Pohjois-Siperiassa.

  Oleg Sentsov ilmoitti asianajansa välityksellä ryhtyneensä nälkälakkoon 14.5.2018, jonka hän päätti 145 päivän jälkeen 6.10.

  Erityisesti Gamer-elokuvastaan (2011) tunnettu Oleg Sentsov on poliittisesti aktiivinen ohjaaja, näytelmäkirjailija, esseisti ja ihmisoikeusaktivisti. PEN America myönsi hänelle PEN/Barbey Freedom to Write -palkinnon huhtikuussa 2017. Tampereen Teatterikesässä esitettiin elokuussa 2017 Burning Doors -näytelmä, joka pohjautuu myös Oleg Sentsovin kokemuksiin. Suomen PEN keräsi 109 allekirjoitusta Sentsovin vapauttamisen puolesta esitysten yhteydessä ja avasi oheisen verkkovetoomuksen.

  Elokuussa 2018 Suomen PEN julkaisi avoimen kirjeen, jossa pyysi presidentti Sauli Niinistöä vaatimaan Oleg Sentsovin vapauttamista tapaamisessaan Vladimir Putinin kanssa Sotshissa. Myöhemmin Niinistö kertoi, että hän oli keskustellut Sentsovista presidentti Putinin kanssa.

  Heinäkuussa 2018 Suomen PEN ja PEN America järjestivät Kirjailijat sananvapauden puolesta -tapahtuman Helsingissä Esplanadin lavalla Putin ja Trumpin tapaamisen aikaan. Maailmanlaajuista huomiota saaneessa tapahtumassa pidettiin esillä Sentsovin tapausta.

  Lisätietoja Oleg Sentsovista Kansainvälisen PEN:in sivuilla

  The Guardianin julkaisema Oleg Sentsovin kirje (12.6.2016)

  PEN Tiedotus