VETOA: Dawit Isaak

Writers at Risk / Kannanotto / Vetoomus / Suomen PEN / 2011

Kuva: Kalle Ahlsén

Suomen Penin kunniajäseneksi valittiin joulukuussa 2010 eritrealais-ruotsalainen toimittaja ja näytelmäkirjailija Dawit Isaak (s. 27.10.1964). Hänet pidätettiin kotonaan Eritreassa 23.1.2001  ja hän on ollut vankeudessa siitä saakka. Isaak vangittiin mielipiteittensä ja journalistisen toimintansa vuoksi.

Yli 17 vuotta vankeudessa pidetty Dawit Isaakin valittiin yhdeksi Kansainvälisen PENin Vangittujen kirjailijoiden päivän kampajakohteista 15.11.2018.

Vetoa Dawit Isaakin puolesta

Täytä nimesi ja sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme vetoomuksen puolestasi.

  Nimesi*

  Sähköpostiosoitteesi*

   

  Dawit Isaak muutti Ruotsiin vuonna 1987. Hän kotiutui hyvin ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 1992. Hän ei halunnut luopua Eritrean kansalaisuudesta, vaan palasi takaisin kotimaahansa, kun tämä yksi maailman köyhimmistä maista lakkasi sotimasta toisen maailman köyhimpiin kuuluvista maista, Etiopian, kanssa. Vuosina 1998–2000 nämä Afrikan sarven maat kuluttivat sotaan satoja miljoonia dollareita ja saivat aikaan vain muutamien pienten rajamuutosten lisäksi kaksi hyvin epästabiilia yhteiskuntaa. Naapurimaissa Sudanissa ja Somaliassa tilanne on myös hyvin epävakaa.

  Dawit Isaak osoitti suurta rohkeutta jättäessään ruotsalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja palatessaan kotimaahansa toimittajana ja demokratia-aktivistina. Isaak vangittiin pian paluunsa jälkeen 23.9.2001 viidentoista eritrealaisen demokratiamielisen toimittajan ryhmässä. Oikeudenkäyntiä ei ole ollut, mutta Isaakia on ilmeisesti syytetty maanpetoksesta. Nyt hänen kuntonsa on heikko. Terveyttä ovat murentaneet vankilan huonot olot, jatkuva eristys ja vakava diabetes.

  Samaan aikaan Isaakin kanssa vangituista toimittajista neljä on kuollut. On vahvoja epäilyksiä siitä, että heitä olisi kidutettu. Samaan aikaan kun nuo viisitoista toimittajaa pidätettiin, Eritreassa lakkautettiin useita sanomalehtiä.

  Ruotsissa Isaakin puolesta kamppailee PEN:in lisäksi useita päivälehtiä (Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet ja Dagens Nyheter) päätoimittajineen. Ruotsalainen verkkosivusto Freedawit.com seuraa Dawit Isaakin tapausta tarkasti.

  Isaakin vapautumista odottaa moni vanha PEN-ystävä Ruotsissa ja muissakin Euroopan maissa, mutta varmasti eniten häntä kaipaavat vaimo ja lapset Göteborgissa. Perheen pienin oli vasta parivuotias kun isä katosi. Syyskuussa 2018 tuli kuluneeksi jo 17 vuotta Dawit Isaakin vangitsemisesta.

  Toimittajat ilman rajoja myönsi Dawit Isaakille Freedom of the Press -palkinnon vuonna 2003, World Association of Newspapers (WAN) palkitsi Isaakin Vapauden kultaisella kynällä 2011 ja UNESCOn Lehdistönvapauspalkinto 2017 myönnettiin hänelle.

  Voit lähettää vetoomuksen myös postitse tai faksaamalla (ks. malli alla):

  President
  His Excellency Isaias Afewerki
  Office of the President
  P O Box 257, Asmara, Eritrea
  Fax: + 2911 125123

  Your Excellency

  We are representing the Finnish PEN. We are very concerned about journalist Dawit Isaak, and about  his health and well-being. He has been incarcerated for over nine years without being formally charged. And his diabetes, especially without given any proper treatment, is weakening his condition day by day.

  We are calling on the Eritrean authorities to release details of Isaac’s health status, medical treatment and whereabouts, as well as that of the other detainees.

  In addition to that, and surely most importantly, we are calling for the immediate and unconditional release of Isaac and the other detained journalists, in line with the 2007 African Commission on Human and People’s Rights ruling.

  Sincerely,

  (sign/ allekirjoita)

  PEN Tiedotus