Finlands PENs Yttrandefrihetspris 2015 till Abdirahim Husu Hussein

Finlands PENs Yttrandefrihetspris 2015 har tilldelats Abdirahim Husu Hussein (f. 1978), aktivist för jämlikhet och mångkulturalism, företagare och politiker

Abdirahim Husu HusseinAbdirahim Husu Hussein har tillfört debatten och kulturen i Finland en efterlängtad röst. Han är född i Somalien, men har aldrig fogat sig i rollen som som offer eller trakasserad invandrare. I medierna och i politiken har han talat med egen röst, och betonat, att invandrare eller inbyggare, somalier eller finlandssvenskar bildar inga enhetliga grupper. Oberoende av ålder, fosterland, religion, modersmål eller yrke måste alla människor ses i första hand som individer.

Hussein har arbetat som företagare, tolk och taxiförare.

”Jag är muslim, man, medlem i centerpartiet, heterosexuell, köttätare osv. Då jag går till moskén är jag muslim. Då jag träffar afrikaner är jag afrikan. Den ena identiteten utesluter inte den andra”, har han sagt.

Den kanske mest kända rollen som Husu innehar är som radiojournalist. Tillsammans med Ali Jahangiri har Husu redigerat programmet Ali och Husu, där det finländska samhället granskas med ett renande skratt och konstruktiv fräckhet. Ali och Husu har i sina program tagit upp utvecklingshjälp, barnarbete, invandrarnas imageproblem och förhållande till fackförbunden. De har talat om russofobi, om konsten att förföra finska kvinnor och andra kontroversiella ämnen. Samtidigt har de utvidgat debattsfären, där den typiska skalan sträcker sig från normbunden politisk korrekthet till rasistiska hatyttranden.

Skratt kan vara farligt, men i en medievärld som ofta är trång och till och med våldsam, har skrattet också en renande och befriande funktion, vilket Alis och Husus program har påvisat. Det krävs dock självironi och förmågan att också skratta åt sig själv och sina egna värderingar. Ett svartvitt tänkande är destruktivt både för människor och för kulturen. Essäisten Matti Mäkelä skrev i Helsingin Sanomat: ”Ali och Husu har helt fräckt avstått från den plats de borde sitta på. De har inte anpassat sig till invandrarrollen, de har blivit människor.”

Husu Hussein verkar i politiken och har där fått erfara hur relativ den finländska yttrandefriheten kan te sig. Samma människor som skrev positivt om hans blogg om partiordföranden, ifrågasatte hans yttrandefrihet då han skrev om konflikten mellan Israel och Palestina. Husus kommentar: ”Jag har lärt mig att för en del människor betyder yttrandefriheten ingenting, eller är en död bokstav. Jag har också lärt mig att religiösa fundamentalister är lika fanatiska i Finland som överallt i världen. Skillnaden är den, att här finns det en lag som skyddar individens frihet och fysiska integritet. Jag vet också att om vi tiger inför dessa fundamentalister, bryts muren och vi störtar ner i våldets bittra spiral.”

Abdirahim Husu Hussein, palkintoteos

Abdirahim Husu Hussein,  ”Lintu” och Jussi Heikkilä

Priset är konstnär Jussi Heikkiläs verk ”Lintu” (en fågelbur för gruvarbetare från år 1900 med en rysk-engelsk ordbok inuti, 1978). Heikkiläs verk finns i många museer, och han har belönats med statens bildkonstpris år 2000.

Tidigare mottagare av PENs yttrandefrihetspris, som instiftades år 2012 är Ville Ranta (2012), människorättsaktivisten och teaterproducenten Eva Neklyaeva (2013) och journalisten, kolumnisten och fackboksförfattaren Kimmo Oksanen (2014), som särskilt ägnat sig åt romernas situation.

För mer information:

Sirpa Kähkönen, författare, ordförande, Finlands PEN: sirpanen(at)gmail.com, pentiedotus(at)gmail.com

Abdirahim Husu Hussein, mediapersonal, politiker: +358 (0)45 899 2522, abdirahim.hussein(at)gmail.com

Finlands PEN är en organisation för yttrandefrihet som grundats år 1928 och som verkar både i hemlandet och utomlands. Den är en del av PEN International som verkar i 100 länder och som enligt sina statuter strävar till att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen.

PEN Tiedotus